Kerrankin urheilukirja!


Rasti peräseinään: suosittelen urheilukirjaa.

Voi Jarkkoa! Kaksi päivää ennen kirjansa Pelaamisen lumo julkaisua tennistähti joutui ranneleikkaukseen ja vähintään parin kuukauden kilpailutauolle. Kirjan julkkaritilaisuus meni tietysti pääasiassa tämän asian puimiseen - Niemisen sympaattisuutta kuvastaa hyvin se, että hän kesti lungisti kaikki raskasta aihetta käsittelevät utelut ja vakuutti aikovansa nousta takaisin huipulle ja pian. Toivon tosiaan, että tämä kirja on Niemisen lupaama välitilinpäätös eikä mikään menneen uran muistelokirja - peukut pystyyn pikaiselle ja voitokkaalle paluulle!

En juurikaan lue urheilukirjoja, mutta uskoisin tämän poikkeavan edukseen: teoksen on kirjoittanut haastattelujen pohjalta Niemisen sisko Anna-Riikka Carlson. Niinpä kirjaan on saatu kaivettua melkoinen otos lapsuuden ja muun yksityiselämän kuvia. Sävy on muutenkin aika tuttavallinen ja Niemisen imagon mukaisesti sympaattinen. Mikään pääministerin morsian tämä teos ei ole, vaan lapsillekin sopivaa luettavaa.

Kirja sisältää paljon treenikuvauksia ja ammattiurheilijan arkipäivää. Suosittelisin kirjaa siitä syystä nuorille wanna be -tennistähdille tai muita lajeja tosissaan treenaaville: kirja kertoo treenien lisäksi paljon myös siitä, millaista päätä ammattiurheilijalta vaaditaan.

Ilahduin itse Niemisen kommentista siitä, että nykyään urheilussa erikoistutaan liian nuorena ja laskelmoidaan liikaa. Kyllä! Jaksaako näillä nykyisillä 4-vuotiaasta asti täysillä treenanneilla riittää urheilun iloa aikuisuuteen asti? Niemisen mielestä asenne on tärkein ja sillä pystyy korvaamaan tekniikan puutteita. Toisin päin kuvio sen sijaan ei toimi: jos pää ei kestä tai asenne on heikko, täydellinen fysiikka tai tekniikka ei riitä huipulle.

Kesätennispelaaja tunnustaa hyppineensä tarkkoja ottelukuvauksia yli, mutta vuosien varrelta poimitut lehtihaastattelusitaatit ja tuttujen haastattelut ovat hauskoja. Olisiko tässä kerrankin kirja pojille?

Kommentit

Aino sanoi…
No ei se Pääministerin morsian ollut läheskään niin pornahtava kuin oletin. Itse asiassa en edelleenkään ymmärrä, mitä Vanhanen tuomiollaa yritti hakea? Julkista lausumaa siitä, että pääministeri ei harrasta seksiä? Ikävää, että avioliitossa syntyi kaksi lasta, se kun todistaa päinvastaista. Vaikka toisaalta, "eihän pidättyvyys sataprosenttisen varmaa ole, kysykää vaikka Jeesuksen äidiltä".
Ina sanoi…
En mäkään kyllä ymmärrä sitä kampanjaa ihan jo pr-näkökulmasta: sata tapaa pitää kiusallinen suhde mediassa ikuisuuksia..
Elina sanoi…
Haa, kiitos kirjavinkistä. Taidan jopa harkita tämän lukemista, sillä luin juuri Lionel Shriverin erinomaisen Kaksoisvirheen ja pääsin tenniselämästä kertovan tekstin makuun.
Ina sanoi…
Ahaa! Löytyi siis yksi Kaksoisvirhe-fani - itse pidin sitä vähän epätasaisena ja pitkähkönä kirjana, vaikka tennistä pelaankin ja aihe kiinnostaa sinänsä. Oletko lukenut Poikani Kevinin jo? Jos pidit Kaksoisvirheestä niin suosittelen ehdottomasti jatkamaan sillä.
Elina sanoi…
Kiitos vinkistä Ina! Vielä en ole Poikani Keviniä lukenut, mutta ehkä tartun siihen seuraavaksi. Myönnettäköön, että vähän arkailin ko. kirjaa, kun aihe on niinkin raju.
Syntymäpäivän jälkeen luin kirjailijalta ensimmäisenä. Tykkäsin siitä, paitsi että sen kahta tarinaa yhtä aikaa mukanaan raahava rakenne hermostutti. Luin sitten harppoen ensin toisen tarinan ja sen jälkeen toisen ja toimi niin paremmin mulle.
Ina sanoi…
Mua hermostuttaa Syntymäpäivän jälkeen -kirjan massiivinen sivumäärä, mutta ehkä siitä harppomalla selviäisi.. ;)

Itse väistelin Keviniä samoin alun perin rankan aiheen takia, mutta kyllä se kannatti - eikä ollut niin ahdistava kuin ajattelin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen