Lukevia miehiä etsimässä: Jarkko Nieminen


Tennistähti Jarkko Nieminen on tunnettu kirjojen suurkuluttaja, joka tottui lukemaan paljon pitkillä pelimatkoilla. Poikien lukeminen on jatkuva huolenaihe mediassa, mutta missä ovat lukevat miehet, joista lapset voisivat ottaa mallia?

Kysyin suoraan Jarkko Niemiseltä, miten lukevia miehiä kasvatetaan?


Jarkko Nieminen, miten sinusta kasvoi paljon lukeva mies?

Minulle luettiin lapsena paljon, kotona oli aina tarjolla kirjoja ja niitä annettiin myös lahjaksi, kuten annetaan edelleenkin. Mummini oli äidinkielenopettaja ja hänen kanssaan opettelin lukemaan, muistan ne hetket erityisen hyvin. Kesälomilla luettiin mökillä ja ahmittiin Viisikoita.

Muistatko, milloin opit lukemaan ja miten?

Muistan sen hyvin, se oli ennen kouluun menoa. Olin mummin luona, muistan jopa sen pöydän, jonka ääressä istuttiin. Olin 6-vuotias, se oli hieno hetki, kun yhtäkkiä kirjojen maailma avautui.

Mitkä olivat lempikirjojasi lapsena, nuorena tai teininä? 

Ainakin Viisikot, Susikoira Roi ja Veljeni Leijonamieli, jonka luin monta kertaa, se oli hurja tarina. Luin paljon seikkailukirjoja. Murrosiässä ja lukiossa aloin pelata tennistä ja matkustaa niin paljon, että kaikki lukuaika meni koulukirjojen opiskeluun. 

Muistan, kun tulin ylioppilaaksi ja aloin miettiä, mihin menisin opiskelemaan. Oli hienoa, kun sai koulun jälkeen pitkästä aikaa lukea vain huvikseen, siitä se palasi taas parhaaksi vapaa-ajanviettotavaksi. Ilman kirjoja reissaaminen olisi ollut ihan tervanjuontia.

Nautin siitä, ettei ollut mitään velvollisuutta lukea ja ahmin klassikoita, jotka kuuluivat mielestäni yleissivistykseen: luin silloin ainakin Sinuhe Egyptiläisen, Täällä Pohjantähden alla ja muita suuria klassikoita.


Bloggaaja ei uskalla käyttää tässä Jarkon nettikuvia, joten sen sijaan saatte katsella Jarkon kirjasuosituksia.


Luetko kirjoja reilun vuoden ikäiselle tyttärellesi?

Luemme hänelle kyllä, mutta kirjoissa on vähemmän tekstiä ja enemmän kuvia ja ääntä. Luemme molemmat vaimon kanssa paljon vähän kausittain ja arjen kiireistä riippuen, mutta oli ihan selvää, että kirjat kuuluvat myös tyttären elämään vauvasta saakka.

Mitä luet parhaillaan ja mitä suosittelisit joululukemiseksi?

Olen dekkarifani, Ilkka Remeksen uusin teos Kiirastuli on juoneltaan niin ajankohtainen, että se on ainakin hyvä vinkki joululomaan. Nyt olen aloittanut Riku Korhosen romaania Emme enää usko pahaan, luen sitä parhaillaan ja tykkään kovasti.

Pidän itse eniten fyysisistä kirjoista. Kaiken somettamisen keskellä kirjat ovat hyvä tapa keskittyä omiin ajatuksiin sen sijaan, että seuraa jatkuvaa virtaa muiden ajatuksista tai tekemisistä. Siitäkin syystä pidän lukemista erityisen terveellisenä harrastuksena tässä ajassa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen