Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Miksi muuten novelleja julkaistaan nykyään niin vähän? Nehän ovat loistavia kirjoja kaikkien kiireisten bussimatkoille tai väsyneen arki-illan pikalukemiseksi. Lisää novelleja! Toivoo Ina.

Summa summarum: Osaa se, novellitkin. En aio sortua enää ylisanoihin Itkosen kohdalla, vaan suhtaudun teokseen viileän analyyttisesti. Säästän vielä pari novellia viikonloppuun, mutta uskoisin saaneeni jo riittävän käsityksen.

Arvio: Ihana nimi novellikokoelmalle: Huolimattomia unelmia. Juuri niistä näissä tarinoissa on kyse. Hassua kyllä, Itkosen välillä vuolaskin kirjoitustyyli on mukautunut novelleihin uusiksi: kerronta on romaaneja tiivimpää ja ytimekkäämpää. Uutta on siirtyminen pari astetta äijäkirjallisuuden suuntaan: osasta novelleja tulee mieleen Antti Tuuri tai Petri Tamminen.

Itkosen kyky erilaisiin kertojiin ja näkökulmien uskottavaan vaihteluun korostuu hyvin novelleissa, joissa on uusia tyyli- ja kerrontakokeiluja: ei tule toistoa tai kyllästymistä, tunnetta siitä, että kerrotaan samaa tarina vähän eri tavalla uudestaan ja uudestaan. Tämä on hyvää suomalaista peruskirjallisuutta, ilman isoa kikkailua - Itkosen ei tarvitse enää todistaa mitään.

Kokoelmasta löytyy monenlaista pientä ja suurta stooria; omia lemppareitani olivat Fucking Thailand ja Ei minun elämäni. Toisista tarinoista pidin enemmän (toimittajan työn kuvauksessa Itkonen on mielestäni parhaimmillaan), toisista vähän vähemmän, mutta jokseenkin kiinnostavia ne olivat kaikki.

Kenelle: Jos olet tähän asti pelännyt ajan puutteessa Itkosen melko massiivisia romaaneja, aloita tästä. Jos olet Itkos-fani, luet nämä kuitenkin.

Jälkimaku: Keppanasta täyteläiseen punkkuun ja koko Suomi-kuva siltä väliltä.

Paras alkulause: Laivapoliisit tulivat sisään omalla avaimellaan.

Starat: Kokonaisuudelle 4-. Novellien taso vaihtelee välillä 3-4,5.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hey wow check it out! Tämähän lupaa hyvää Kohti-pettymyksen jälkeen. En tajua kuin ehdit lukea tätä tahtia, hitaampia heikottaa, mutta kaikki kirjataan ylös.. =)
Ina sanoi…
Osa on aiemmin luettuja kirjoja. ;) Tällä messuviikolla tulee nyt kyllä vähän lukutaukoa väistämättä, mutta aion lätistä sen sijaan kaikkea muuta...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirja meille, joita jännittää kaikki

Uppista, sano esikoiskirjailija

Kirjailija hämmästyy kesken loman