Tällä viikolla: avoin lopputilitys Helsingin kirjamessuilla

Mikä täydellinen kirjamessuviikko! Luvassa vettä, räntää, lunta, tuulta, pimeyttä ja kaikkea sellaista ikävää ja ankeaa, minkä takia kannattaa mennä sisätiloihin messukeskukseen juomaan viiniä ja selailemaan kirjoja, joita voi lukea peiton alla seuraavat kuusi kuukautta. 

"Nyt on lokakuu ja minusta näkee sen."

Noloa myöntää, mutta parin vuoden tauon jälkeen olen siellä viimein itsekin. Vauvan kanssa messuille meneminen tuntui vähän hankalalta (en tosin enää muista miksi. Liittyikö se jotenkin imetykseen? Vai matkaan julkisilla? Öh?). Lisäksi töissä ollessa messuilla tulee päivystettyä aina neljä vuorokautta putkeen, joten pieni messutauko oli ihan paikallaan.

Mutta nyt! Luvassa on historiallinen tilaisuus kuulla esikoiskirjani viimeinen haastattelu: olen haastateltavana torstaina klo 10.30 Kirjakahvilassa, joten tulkaa aamukahville ja moikkaamaan, jos suinkin pystytte. 

En ole antanut haastatteluja kirjasta toukokuun jälkeen, joten olo on vähän hämmentynyt. Niin tosiaan, se kirja. Mitäs siinä nyt sitten olikaan, mistähän me puhuttais..?

Koska haastattelija on kustantajani Mikko Aarne, aion käyttää tilaisuutta hyväkseni ja puhua siitä, mistä en ole kirjan yhteydessä vielä paljon puhunut: kirjasta itsestään. En aio puhua enää sanaakaan äitiydestä tai mistään synnytyksiin liittyvästä, se teema tuli jo omalta osaltani käsiteltyä (jos joku kuitenkin on aiheesta jostain syystä kiinnostunut, kattavin tilitys löytyy edelleen Hesarin nettitelkkarista täältä). 

Sen sijaan olisi kiva, jos saisin vastata siihen, mitä itse halusin kirjalla sanoa ja miksi sen ylipäänsä kirjoitin - onnistuinko ja mitä lukijat ovat olleet mieltä? Luvassa on siis loppuyhteenveto teemalla miten meni noin niinku omasta mielestä. 

En kerro sitä nyt, kerron sen torstaina. Samalla saatan paljastaa sen jymyuutisen, jota kaikki ovat odottaneet jo kuukausia henkeä pidätellen: tuleeko vielä toinen kirja. Kerron senkin torstaina.

Ensi vuonna haastattelen varmaankin messuilla taas muita kirjailijoita, mutta uskoakseni paremmin kuin ennen. Esikoiskirjani haastatteluissa olen mennyt ehdottomasti isolle epämukavuusalueelle: omasta kirjasta ja henkilökohtaisista kokemuksista julkisesti puhuminen on ollut aika tärisyttävää. Luullakseni pystyn jatkossa samastumaan haastateltaviin entistä paremmin ja siinä mielessä roolin vaihtaminen on ollut erinomainen kokemus.

Kirjamessuille kannattaa tietysti tulla niiden oikeidenkin tähtien takia - itse aion haahuilla tapani mukaan siellä sun täällä ja kuunnella sitä, mitä vastaan sattuu tulemaan. Mukana roikkuva ostoslista on pitkä, itselleni ja lapsille.

Ohjelmasta saa mielestäni parhaan kuvan messulehdestä, jonka voi lukea sähköisesti täältä.

Lisäksi kannattaa huomata kaikkien kirjanystävien avoimet bileet torstaina klo 20 eteenpäin: bileisiin pääsee sisään messulipulla, tapahtuman FB-sivu löytyy täältä. Ohjelmassa mm. kirjallinen bändi Nyrok Dolls ja rakkauspuheenvuoroja, jotka aion kuunnella suurella mielenkiinnolla skumppalasia hörppien.

Ei ihan huono ohjelma kaamoksen alkuun. Tulkaa tulkaa! Halaan jokaista, joka tulee moikkaamaan. ;)

(Muistakaa: torstaina klo 10.30 Kirjakahvila!)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen