Kirsti Ellilän kirjavinkki


Jonkun aikaa sitten kaipailin suomalaisia naishumoristikirjailijoita. Kirjailija Kirsti Ellilä suositteli kommenteissa Jaana Taposta, joka oli itselleni uusi tuttavuus. Pyysin Kirstiltä kirjailijan kirjavinkkiä, jonka saamme alla - älkää unohtako Kirstin omaa Kirjailijan häiriöklinikka -blogia sekä aikuisten ja lastenkirjoja, joista uusin Reetta ja linnan vangit julkaistiin tänä syksynä.

Olen lukenut Tapolan romaania puoliväliin ja nyt vasta tajuan lukeneeni sitä väärin. Onneksi sain ammattilaisen apuun, olkaapa hyvä:

Jaana Taponen: Väärä varustus (Karisto 2008)

"Moderni, itseään kunnioittava nainen kai ajattelee nykyään niin, että elämässä on muitakin tärkeitä asioita kuin miessuhteet ja niiden vatvominen. Maailma pitää muuttaa ja pelastaa, tai ainakin ura hoitaa kunnialla, ja mikäpä siinä. Mutta jos heteronaisen miesrintamalla mättää, niin kyllähän siitä kärsii koko ihminen. Siksi minusta on ihan järkevä käyttää aikaa lukemalla kirja, joka tekee huumoria siitä tosiasiasta, että miehiksi ja naisiksi kutsutut ihmisrodut ovat edelleen olemassa, ja aiheuttavat toisilleen päänsärkyä, vaikka onkin ehkä hyvin konservatiivista puhua tällaisia.

Jaana Taposen Väärän varustuksen päähenkilö Susanna on eräänlainen naisellinen antisankari, joka joutuu huomaamaan, että epätäydellisen naisen on vaikea löytää onnea täydellisyyttä vaativassa maailmassa, varsinkin kun Kohtalolla niin selvästi on munat. Hän joutuu tragikoomisiin tilanteisiin, joista hän saa syyttää vain itseään. Surullisen hahmon ritarikunnan naisellinen edustaja kompuroi sitkeästi tiensä kohti lopussa odottavaa onnen lupausta.

Modernin kyynisyyden keskellä ei kannata unohtaa, että miehet ja naiset voivat myös päästää toisensa kaikkiin niihin taivaisiin joita on, jos siis oikeat kaksi onnistuvat löytämään toisensa. Siksikin on minusta järkevä lukea kirjoja, jotka pyrkivät vahvistamaan meidän uskoamme ja toivoamme toistemme suhteen."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen