Kosketin ihmistä, joka kosketti iPadia!

Totta se on! Tapasin ihmisen, jolla on iPad (Applen kohuttu sähköinen lukulaite. Jos tiedät mikä on iPhone, niin olet about kartalla. Kuva on Applen.). Hämmästyttävää! Se on olemassa sittenkin!
Mistä hän tämän ihmeen sai? Hän asuu Singaporessa, jossa mies osti sen hänelle tiskin alta. Vannon, etten valehtele. Ja nyt uutinen: tämä kolkyt ja risat lukutoukka perheenäiti rakastaa iPadiaan! Aloin hyperventiloida tästä kohtaamisesta siinä määrin, että mies käski hengittää välillä.
Hän lukee siitä lehtiä ja kirjoja (kyllä, jopa sängyssä maaten), ja kehui helppokäyttöiseksi kaikin puolin. Ainoa miinus oli kirjojen saatavuus - aika lailla Amazonin varassa mennään. Akku kestää kuulemma jopa neljä päivää ja kirjat ovat sikahalpoja (fakta, joka tuskin toteutuisi kotimaisten uutuuskirjojen osalta pienen markkina-alueen takia). Aviomies ei kuulemma lue iPadista mitään, mutta jakaa peliajan demokraattisesti tasan neljävuotiaan poikansa kanssa silloin kun äiti ei lue. Jotenkin ajatus lämmittää mieltäni.
En malta odottaa, että saan tämän ihmeen käsiini koti-Suomessa noin vuonna 2015, jolloin ladattavissa on varmasti jo viime joulun uutuuskirjoja. I want my iPad and I want it now!!
Kommentit
Anonyymi, mistä se kolahti!!? Asutteko ulkomailla? Viimeisimmän tiedon mukaan Suomen lanseerauksesta ei ole taaskaan mitään tietoa. iPhonellahan voi testata samaa lukusoftaa, mutta ruudun koko on kieltämättä vähän intoa laskeva tekijä. ;)
Minäkin haluaisin lukulaitteen, vaikka kirjat tulevat aina kaunistamaan myös hyllyjäni.
Karoliina
Monet nykyasiat ovat kuin Midas käymä(lä)ssä ky(y)lä(ämä)ssä, samaa mieltä on varmaan Myös Maria Nokka :
http://suolasuinen.blogspot.com/
.
Saari 63
Meillä on töissä myös tilauksessa, mutta niitä ei vielä toimiteta Suomeen virallisen maahantuonnin kautta ainakaan, ehkä joku on hakenut ulkomailta?
Kiitos joka tapauksessa käyttäjäkokemuksista, luulen, että hurahdan iPadiin jos ja kun sen joskus saan (mielellään uutuuskirjojen kanssa). Huom: olen kokeillut iPhonea mutten hurahtanut siihen. Puhelin puhelimena ja muut leikkikalut erikseen, sanon minä.
Oli miten oli, jotenkin minua ärsyttää näissä uusissa lukuvempeleissä erilaisten laitteiden ja tallennusmuotojen a)runsaus ja etenkin b) kaikkinainen yhteensopimattomuus. Taidan siis vielä odotella ennen kuin lähden kaupoille.
Suurin ongelma taitaa kuitenkin olla vieläkin kirjojen hinta: On vähän hassua, että esimerkiksi Amazonissa ekirjat ovat enimmäkseen kalliimpia kuin pokkarit. Ja niin, noita e-kirjoja ei varmaan oikein voi lainata? Kai se on, että "kerran ladattu, ainiaaksi siihen laitteeseen ladattu"? Tämä herättää esimerkiksi jo sellaisia suuria kysymyksiä, että mitä jos vaikka miehenikin, tai äitinikin, haluaisi lukea samaa kirjaa kuin minä: Pitäisikö sitten ostaa jokaiselle oma e-kirja tai vaihtoehtoisesti antaa koko laite lainaan (en pidä mahdollisena...)? Näillä argumenteilla olen saanut pidettyä tämän oman iPad kuolani vielä suussa.
Miia: olet oikeassa, tekijänoikeudet ovat toistaiseksi iso este, samoin kirjojen ansaintalogiikka - se jarruttaa kustantajia. Heti, kun kustantajat keksivät miten hoitaa e-kirjabisnes romuttamatta koko kustannusalaa siinä sivussa (ja kirjailijoiden elinkeinoa) uusiakin e-kirjoja alkaa tulla. Olen kuullut lähes varmoja huhuja, että saamme nähdä joitain kotimaisia avauksia jo tänä syksynä. Ken elää, näkee.
Lisäksi pelätään musabisneksen esimerkkiä piraattimarkkinoiden räjähtämisestä, vaikka itse en usko siihen mörköön (jo siksi, että musiikki ja kirjoitettu kieli ovat kaksi ihan eri asiaa). Jotain piratismia tulee tietysti, mutta kai sitä voi edes yrittää hallita.
Mulla olisi tähän asiaan tietenkin ratkaisu ja vastaus, mutta koska kukaan ei kysy, en vastaa. ;)
(Jos lyhyesti vastaan kysymättäkin, niin en tajua miksi e-kirjoissa puhutaan ylipäänsä hinnoista niin paljon: jos saisin iPadin, voisin ihan mielellään maksaa uutuuskirjasta melkein saman hinnan kuin painetusta kirjasta - ei tarvitsisi tetsata hakemaan kirjaa jostain, jossa se on jo loppuunmyyty. Onhan kirjoilla nytkin halpispokkareiden jälkimarkkinat ja alennuslaarit - uutuudet normihinnalla ja vanhemmat kysynnän mukaan vähän edullisemmin. Mikä tässä on niin vaikeaa? Painokulujen osuus kirjan hinnassa on joka tapauksessa pieni nykyään ja sähköinen jakelu ja markkinointi maksaa sekin. Itse uskon, että sähköinen kirja loisi uusia lukijamarkkinoita entisten tuhoamisen sijaan, mutta saatan olla naiivi kehitysoptimisti.)
Tessa: kuten edellä jo mainitsin, kyse ei oikeastaan ole formaatista (onko kirja pokkari, sähköinen vai mikä) vaan uutuusarvosta. Uuden kirjan toimittaminen kirjaksi asti on aina kustantajalle riski ja se maksaa työvoimassa ja sopimuksissa. Kannet ja paperi ovat lopulta pieni kulu - pokkarit ovat melkein aina yli vuoden vanhoja teoksia.
Mutta tietysti on kiinnostava kysymys, miksi e-kirjat ovat vielä kalliimpia ja tulevatko ne halvemmiksi, jos määrä lisääntyy ja formaatit vakinaistuvat? Luulisin niin. Samaa mieltä siitä, että formaatteja on joka tapauksessa liikaa ja sekin jarruttaa kehitystä. Lainaamista en ole tullut ajatelleeksikaan, hyvä pointti - itse lainaan nykyään vain niitä kirjoja, joista voin joka tapauksessa hankkiutua eroon. ;)
Tulipa vuodatus.