Kestovaippailua kesään

Vielä ehtii pari postausta ennen lomaa. Muistatte varmaan Vaippailmiö-kirjan, jonka lähetin parille lukijalle arvioitavaksi? Sain toisenkin arvion, jossa on myös muutamia miehen kommentteja välissä - miesnäkökulmaa! ;) Seassa pari Inahtajan asiantuntematonta ja hämmästynyttä kommenttia myös. Kiitos arviosta, enjoy! Ps. en uskaltanut lyhentää tekstiä, kun tiedän asiaan vihkiytyneiden innostuksen.

Esikoista odottaessani olin päättänyt kestovaippailla tulevan vauvan kanssa, mutta tietotaito asian suhteen oli vähintäänkin olematon ja koko kestovaippailu outoine termeineen tuntui asialta, johon oli todella vaikea saada tarttumapintaa. Sovinkin varmasti paremmin kuin hyvin Vaippailmiö-opuksen kohderyhmään.

Isä: Tulevana isänä en päättänyt ruveta hangoittelemaan kestovaippa / kertavaippa keskustelussa. Sinänsä minulle oli aivan sama kumpia tulisin käyttämään, kunhan vaadittu työmäärä olisi lähestulkoon sama. (Inahtajan huom: viisas mies.)

Ennen lapsen syntymää

Ensimmäinen konkreettinen kosketus kestovaippoihin tapahtui äitiyspakkauksen mukana tulleiden vaippojen myötä. Ne tosin lähinnä hämmensivät ja mietin, miten niitä pitäisi oikein käyttää ja miten homma kokonaisuudessaan toimisi. Ennen Vaippailmiö-kirjaan tarttumista olin käynyt myös ihmettelemässä eräässä liikkeessä kestovaippavalikoimaa. Käynti hämmensi lisää: eri malleja, kuoseja, vaihtoehtoja, merkkejä ja materiaaleja oli vähintäänkin liikaa. Myyjäkin totesi, että ei pysty suosittelemaan mitään erityisesti, koska eri ihmiset pitävät eri kestovaippavaihtoehdoista ja -ratkaisuista. (Inahtajan huom: mitä varten se myyjä sitten on siellä?? Sanooko vaatekaupan tai torin myyjä, ettei voi suositella mitään, kun ihmisillä on niin eri maku?)

Tätä samaa tosin kertoi Vaippailmiö-kirjakin: alussa olisi syytä kokeilla erilaisia ja erimerkkisiä vaippoja, jotta löytäisi itselle sopivat. Ja tilanne saattaisi muuttua lapsen kasvaessa, kun aikaisemmin huono vaippa muuttuisikin hyväksi ja omalle lapselle sopivaksi. Vaikka internet onkin täynnä kestovaippailutietoutta, koin asiaan perehtymisen huomattavasti helpommaksi ja miellyttävämmäksi perinteisen kirjan muodossa. Sivu sivulta pääsin paremmin sinuiksi kestovaippailun kanssa: alle kosteutta imevää ja päälle kosteutta pitävää, jotta vaatteet pysyvät kuivina. Ja vaihtoehtoja yksinkertaisesti olisi lukemattomia. Paras vain lähteä kokeilemaan.

Kirjassa varoiteltiin, että kestovaippailuun voi ”hurahtaa”, mitä en ymmärtänyt ollenkaan. Olin ajatellut selvitä pääosin harsovaippoja taittelemalla ja villahousuja kosteudensuluksi päälle pukemalla. Niin aina siihen asti, kunnes aloin toden teolla etsiä nettikaupoista erilaisia vaippavaihtoehtoja ja eräänä päivänä töistä tullessaan mies löysi minut innostuneena tietokoneen äärestä erilaisia vaippoja ostelemasta. Ihastuin erilaisiin kuoseihin ja valinnanvaikeuskin ratkesi sillä, että ostin vähän kaikenlaista. Hankin kyllä myös villahousujen langaksi suositeltua hahtuva-lankaa ja neuloin kirjan loppuosassa olevilla ohjeilla villahousut.

Kritiikkiä teoksen tekijälle tästä: ohjeen koko S osoittautui käytännössä kooksi XL! Housut odottavat edelleen viimeistelemättöminä villalankakorin pohjalla lapsen kasvamista riittävän suureksi.

Isä: Kirjassa esitetty starttipaketti on mielestäni erittäin hyvä mietittäessä, mitä kaikkea tarvitaan. Välillä käytiin keskusteluja, onko jo kaikkea tarvittavaa vai jo vähän ylikin. (Inahtajan huom: Vaarallista kommentoida odottavalle, menikö yli. ;D Pisteet siviilirohkeudesta.)

Vaikka kestovaippailun terminologia selvisikin kirjan sivuilta, olisin kyllä kaivannut teoksen loppuun Sanasto-osuuteen myös sanojen selitykset. En ymmärrä mitä hyötyä on sanastosta, jossa vain luetellaan kestovaippailutermejä ilman termien avaamista ”normaalikielelle”. Miinusta teokselle myös siitä, että kaikkia uusia termejä ei selitetty kun ne ensimmäistä kertaa mainittiin. Erityisesti ihmettelin ”maitokakkapaperia” ja sen käyttötarkoitusta. (Inahtajan huom: Help!)

Paitsi että Vaippailmiö-kirjassa käydään hyvin lävitse kestovaippojen materiaalivaihtoehdot ja erilaiset vaippatyypit, pidin erityisesti käytännön ohjeista ja vinkeistä, joiden avuilla sain itse koottua ennen lapsen syntymää oman vaippavalikoiman. Lisäksi vinkit mm. siitä, että likavaippa-astiaa ei kannata hajuhaittojen vuoksi säilyttää suoraan lattialämmityksen päällä ja että hajuja voi neutralisoida teepuuöljyllä, kuulostivat varsin näppärältä tiedolta. (Inahtaja: ---)

Kaiken kaikkiaan kirja antoi kestovaippailusta selkeän ja positiivisen kuvan. Ei muuta kuin lapsen syntymää odottamaan.

Lapsen syntymän jälkeen

Neljän viikon kokemuksella kestovaippailu on osoittautunut juuri niin helpoksi kuin kirjassa mainostetaankin: on yhtä helppoa vaihtaa kestovaippa kuin kertavaippakin. Mielestäni kestovaippailu vaatii kuitenkin erityistä innostuneisuutta aihetta kohtaan, koska vaippavaihtoehtojen määrän vuoksi itselle parhaiden löytäminen vaatii sekä aikaa, että viitseliäisyyttä. Meidän perheessämme ongelmana on erityisesti ollut riittävän imukykyisten vaippojen löytäminen.

Lisäksi myös virheostoksia on osunut kohdalle, näistä pitäisi kirjan mukaan päästä helposti ja hyvällä jälleenmyyntiarvolla eroon. Tätä ei ole vielä käytännössä testattu.

Isä: Vaikka teoksessa esitetyssä starttipaketissa olikin mainittu lisäimut, niiden tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Olisin kaivannut lisämainintoja niiden käytön tärkeydestä. Pelkät sisävaipat eivät meillä ole riittäneet kuivana pysymiseen. Toinen yllättävä asia on ollut pyykin määrä. Ylimääräiset kuivaustelineet ovat tulleet tarpeeseen.

Kaiken kaikkiaan Vaippailmiö-teos osoittautui hyväksi oppaaksi kestovaippailuun tutustumiseksi ennen lapsen syntymää, mutta se on osoittautunut hyödylliseksi myös vaippahuollon keskellä seikkaillessani: ilmenneisiin ongelmiin on löytynyt ratkaisuja kirjan sivuilta ja erityisesti nyt, kun olen hankkimassa lisää vaippoja, olen havainnut materiaalitietouden käteväksi.

Niin, ja ilman kirjan mainintaa maitokakkapaperista en olisi edes osannut etsiä vaippahuoltoa huomattavasti helpottavia, vaipan päälle lisättäviä ohuita papereita, joiden avulla maitokakat saa helposti siivottua vaipan pinnalta WC-pyttyyn. (Inahtaja kiittää kaikkia ansiokkaita ekovanhempia ja toivottaa onnea valitsemallanne tiellä! ;)

Kommentit

Onna sanoi…
Tämä kirja ehkä pitäisi hankkia, aiheeseen kun joutuu perehtymään syksyn mittaan... Tällä hetkellä olen asiantuntemuksessa Inahtajan kanssa samoilla viivoilla, joten opiskeltava on. Minäkään en tajua tuota myyjän "en pysty suosittelemaan mitään, kun makuja on erilaisia" -asennetta. Sama kuin minä opettajana sanoisin, etten voi opettaa tätä teille, kun oppimistyylejä on niin erilaisia. Onneksi ystävissä on sen verran asiantuntemusta, että vaippasuosta voi tarvittaessa soittaa hätäpuheluja :-D
Ina sanoi…
Vertaistuki on varmaan tässä asiassa parasta apua.. ;) Olen hämmästynyt siitä, miten eri tavalla vanhemmat suhtautuvat kestovaippoihin: osa ei edes ymmärrä, mikä niissä olisi työlästä tai hankalaa ja osa muuten erittäin ekotietoisista ihmisistä joutuu nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan, että tässä tulee ekopisteisiin miinusta, ei vaan kykene yrittämisestä huolimatta.

Kukin tavallaan siis!

Mutta onko ihan mahdotonta kehittää ekologisempia kertisvaippoja, ihmettelee taas asiantuntematon - onko niiden pakko olla valkaistuja ja täysin maatumattomia.. Voisko edes pissavaipat olla poltettavia? En ihmettele enempää, kun olen oman mukavuus- ja kompetenssialueeni ulkopuolella. ;)
Unknown sanoi…
Mä en jaksanut perehtyä kestovaippoihin sanakirja kädessä, joten ostin helpot valmiskestovaipat. Meillä on jotain kaksi tusinaa BumGeniuksen yhdenkoon taskuvaippaa, siis sellaista jotka voi neppareilla taitella vastasyntyneestä kaksivuotiaaksi asti. Ne pitävät ja kestävät ja mahtuvat aivan uskomattoman hyvin, esikoinen on nyt 2,5-v ja samat vaipat yllä edelleen - otimme ne siis käyttöön 1kk iässä.

Vaikka olen kritisoinut vaippahuoltamisen työläyttä - jatkuva liottelu ja pyykkääminen tympäisevät - kaivoin ne taas lomareissukuukauden jälkeen kiltisti esiin. Vinkkaan siis että näitä kannattaa kokeilla, jos ei halua opetella uutta kieltä hahtuvavilloista ja bambuhamppuimuista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Paluu menneisyyteen

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita