Voihan vaippa - lukijan testimonial

Lukija on puhunut! Lähetin parille tuoreelle äidille Kestovaippailmiö-kirjan ja he lupasivat raportoida rehellisesti, miten kestovaippailu kirjan avulla sujuu vai sujuuko. Tässä eka testimonial mitään lisäämättä tai poistamatta - jos tykkäätte tekstistä yhtä paljon kuin minä, käykää kirjoittajan blogissa: http://salamatkustajansyntyma.wordpress.com/

Kiitän lukijaa perusteellisesta ja hauskasta raportista! Pitää lähettää lukijoille kirjoja näemmä toistekin.. Tämän kakkainfon jälkeen palaan aikuisten maailmaan ja Elina Hirvosen Kauimpana kuolemasta -arvioon, kunhan saan koottua itseni jollekin puoli-objektiiviselle tasolle. Olen tällä hetkellä ihan liian hurmaantunut. ;)

"Voihan vaippa!

Saimme lapsen helmikuussa. Jossain hulluudenpuuskassa halusimme alkaa kokeilla kestovaippojen käyttöä. Lapsesi kakkaa ja pissaa henkilöauton painon verran vaippoja kaatopaikalle -argumentit saivat minut jättämään pampers-paketit kaupan hyllylle ja ostamaan kymmenen harsovaippaa Ikeasta.

Mieheni perustelee kestovaippojen käyttöä näin:
“Olisi järjettömän helppoa käyttää kertisvaippoja. Ne on kätevä heittää roskiin käytön jälkeen. Uusi vaippa on helppo ottaa suoraan paketista pyllylle. Mutta tämä on jo liian helppoa! Jätettä syntyy paljon. Enkä usko, että kertakäyttövaippojen imukykyisyyttä parantavat materiaalit ovat hyväksi vauvan iholle. Toinen älyttömyys ovat kosteuspyyhkeet. Niitä en ala kaupasta kantaa kotiin. Puhdistus on helppoa puuvillaräteillä, jotka on kastettu lämpimään veteen. Jos kakkaa on järkyttävät määrät, vauva pääsee pyllypesulle vesihanan alle.”

Aktiivisena vaeltajana mieheni alkoi miettiä vaipan rakennetta ulkoiluvaatteiden kautta. Ikeasta ostetut harsovaipat ovat puuvillaa, ja ”cotton kills”, eli kastuessaan siinä tulee todella kylmä. Ja märkä puuvilla tuntuu erittäin märältä. Eli mitä puuvillavaipan päälle kuulusi laittaa, jotta vauvan sänky ei kastu? Ja mitä puuvillavaipan alle kuuluu laittaa, jotta vauvan iho ei tunnu ällöttävän märältä? Myydäänkö jossain coretex-vaippahousuja?

Aloimme surffata netissä. Ja aika pian selvisi, että niiden puuvillaharsojen lisäksi on olemassa bambusta, hampusta, mikrokuidusta ja ties mistä valmistettuja lisäimuja. On kuivaliinoja, kakkapaperia ja sitten vielä nämä kaikki edelliset korvaavia all in one -vaippoja. Joku sivusto myi myös taskuvaippoja. Mitä ihmettä; siis tasku vaipassa ja vaipat taskussa?

Tällainen perustampio, joka ei ole ennen omaa vauvaa vaihtanut vaippaa kertaakaan, ei saanut Kestovaippa.infon jutuista mitään tolkkua. “Vaipassa voi olla pintakuiva kangas, imu- ja kuoriosa erillisinä kappaleina, joita voidaan yhdistellä eri tavoin.” Vaihtoehtoja on liikaa. Ei minua huvita (ei ole aikaa ja rahaa) kokeilla kaikkia mahdollisia vaippavaihtoehtoja, jotta ”löytäisin omani”.

Haluan vauvalle vaipan, joka pitää ulosteet pöksyissä ja ihon mahdollisimman kuivana.
Haluan selkeät ohjeet, en tuhatta eri vaihtoehtoa. Haluaisin, että joku kertoisi selkeästi, mitä eroa on kuivaliinalla, lisäimulla, vaippahousulla ja harsovaipalla. Mikä on turhaa ja mikä ei. Monissa kestovaippakeskusteluissa ei ole tehty valintaa: tekstiä on liikaa ja se on epäselvää. Ei ole uskallettu kumartaa minnekään, ettei pyllistetä toisaalle.

Sitten saimme testaukseen kestovaippoja esittelevän Vaippailmiö-kirjan. Kirjan pastellinsävyinen ulkoasu epäilytti, mutta skeptikko sai tällä(kin) kertaa nenilleen, sillä kirjahan osoittautui vallan mainioksi oppaaksi.

Kirja alkaa lupaavasti: ”Ulosteiden käsittelyä on mahdotonta välttää vauvaperheen arjessa.” Vilpitön kiitos suorapuheisuudesta!

Vaippailmiö-kirjan ehdottomasti paras osio on luku kestovaipan osista ja materiaaleista pyykkiohjeineen. Kirjassa käsitellään jokaista kestovaipan osaa erikseen: vaippakuorta, imuosaa ja kuivaliinaa. Kirja kertoo, minkälaisia nämä eri osat voivat olla, mistä materiaalista niitä valmistetaan ja mitä eroa eri materiaaleilla on.

”Vaippa ja vaellusvaatetus siis jakavat saman idean, ihan kuten arvelinkin”, mieheni totesi voitonriemuisena kuunneltuaan referaattiani kirjasta. Ensimmäinen kerros (kuivaliina) siirtää kosteuden pois iholta. Toinen kerros (imuosa) imee kosteuden. Kolmanneksi tulee se coretex-kerros, joka pitää vesisateen ulkopuolella (vaipan kuori).

Kirjassa väännetään rautalangasta, että kestovaippaan tarvitaan ainakin sisävaippa (eli ne imukykyiset osat) ja kuori (eli se härpäke, joka pitää sisävaipan paikallaan ja estää sänkyä kastumasta). Nämä kaksi osaa voi myös yhdistää, jolloin saadaan joko taskuvaippa tai all in one -vaippa.

Selkeää, helposti ymmärrettävää ja tarpeeksi yksinkertaista.

Kirjassa on myös kätevät listat hyvistä kestovaippavaihtoehdoista eri ikäiselle lapselle. Olen heikkona juuri tällaisiin executive summary -listoihin: Hanki tämä, tämä ja tämä, niin pärjäät.
Infopläjäys äitiyspakkauksen kestovaipoista on myös tarpeellinen. Luulin nimittäin ensin, että en osaa käyttää niitä äitiyspakkauksen kestovaippoja. Siis niitä valkoisia ImseVimse-vaippoja, joissa roikkuu hassunnäköinen lappu. (Jonka tosin nyt tunnistan imuosaksi.) Vauva oli ImseVimsessä heti ihan litimärkä. Kirjan luettuani tajusin, että ne vaipat olisi kannattanut pestä monta kertaa ennen käyttöä, jotta imukyky olisi parantunut...

Opuksen viimeiset 50 sivua sisältävät vaippojen ompeluohjeita ja kaavoja. En harrasta käsitöitä, joten osio on kannaltani turha. Mutta lupasin jo lainata kirjaa ystävälleni, joka osaa mm. neuloa villapaidan. Nyt hän haluaa neuloa villasta vauvallemme vaippahousut. Mahtavaa! Saan kuulemma itse valita värin.

Vaippailmiön luettuani päädyimme seuraavanlaiseen arsenaaliin:
- Imuosat, perusosat. Ne Ikeasta ostetut puuvillarätit ovat edelleen kestovaippojemme perusta.
- Imuosat, lisäosat. Hankimme 6 mikrokuituista lisäimua, koska ne kuivuvat nopeasti pesun jälkeen. Käytämme näitä yhdessä puuvillarättien kanssa.
- 4 ImseVimse-vaippaa äitiyspakkauksesta. Näiden kanssa käytämme yleensä mikrokuituista lisäimua.
- Jotta puuvilla ei tunnu märältä nääpiön pepulla ja jotta mikrokuituinen lisäimu ei pääse koskettamaan ihoa, hankimme 10 liinaa, jotka pitävät ihon kuivana: 5 coolmax-liinaa ja 5 jostain toisesta materiaalista valmistettua kuivaliinaa (en muista mitä materiaali oli, mutta jotain pehmeää luomumateriaalia.)
- Viskoosipaperia. Tätä kertakäyttöistä paperia tungemme päällimmäiseksi kerrokseksi kuivaliinan sijasta, jos olemme kyläreissulla tai matkalla ja haluamme minimoida mukana kuljetettavan pyykin määrää.
- Kolme kuorta. Kaksi muovin tapaisesta materiaalista vaippahousua ja yksi vähän pehmeämpi.
- Kahdet merinovillahousut.

Osan näistä ostimme uutena, osan käytettynä ja osan saimme tuttavilta lainaan. Kaikkeen tähän on mennyt yhteensä noin 100 euroa, ja tällä varustuksella pärjätään ainakin seuraava vuosi. Enpä ole koskaan aikaisemmin yhden kirjan avulla säästänyt näin paljon rahaa!"

Kommentit

Reeta Karoliina sanoi…
Iik, mulle tulee kestovaippoja ikävä! Pitänee tehdä lisää vauvoja...

Tosin täytyy lisätä, että äitiyslomalla vaippojen peseminen sujui hyvin, mutta työelämään siirryttäessä vaippojen pesu alkoi valitettavasti vaikuttaa liian vaikealta muun arjen ja stressin (ja muun pyykin) lisäksi, joten meille kestoiltiin vain reilu vuosi ja sitten siirryttiin melkein kokonaan kertiksiin. No, kyllä siinä vuodessakin säästettiin monta kertistä.

Ja kiitos raportista, sitä oli hauska lukea! :-)
Ina sanoi…
Enpä (yllättäen) tullut tätä edes ajatelleeksi... Olis kiva kuulla jos joku on NIIN työn sankari ja ekoihminen, että on kestovaippaillut töihin paluun jälkeen?? Mä en aina selviä kahden aikuisen ihmisen pyykkivuoristakaan kunnialla! ;D
jl sanoi…
Nuorina ehdottomina (90-luvulla) esikoisemme kanssa kestoilimme jopa miehen kesätyöasunnossa asumamme pari-kolme kuukautta, jolloin meillä ei ollut edes pesukonetta, vaan kiikutimme vaipat pari kertaa viikossa 7 km päähän äitini pesukoneeseen. Kolmekymppisenä koti-ikäväisenä kokolattiamattomaassa kolmannen lapsen kanssa taasen käytettiin vain kertiksiä. Ja vanhana väsyneenä neljännen kanssa taas käytimme kestoja... :) Jokin kestovaippaopas olisi ollut loistojuttu aikanaan, nykyään tietoa jo löytyy netistäkin - mutta hyvä, että sitä on myös kirjan muodossa.
Fanny sanoi…
En siirtynyt työelämään vaan opiskelemaan, mutta en edelleenkään hahmota, mitä vaikeaa niissä vaippojen pesussa on. Kone pesee, äiti ripustaa narulle - simple as that. Ihan kuten ne muutkin pyykit.
Liina sanoi…
täähän oli hyvä arvio, että noilla ohjeilla voisi ehkä itsekin pärjätä, edes kirjaa lukematta (en ala lukea kirjaa vaippojen käytöstä stna. joku roti.)

saako SILTI olla tosi anaalinen? se on goretex. geellä.

kiitoshelpotti.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Uutisia!

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita