Suuri verkkokauppatesti!

Huijasin. Testi on aika pieni: kuultuani, että Jhumpa Lahirin Kaima on loppuunmyyty, päätin epätoivoissani testata kahta verkkokauppaa. Ylipitkäksi ja hyvin tunnepitoiseksi muotoutunut raportti tässä:

Aloitin ensin tutummasta ja kotimaisesta Booky.fi:stä. Aiemmin olen ollut tyytyväinen - Booky on ulkoasultaan selkeä, helppokäyttöinen, nopea ja kattava. Maksaa voi miten vaan (verkkopankit, laskut ja luottokortit) ja kirjan saa halutessaan lähimmälle R-kiskalle. Tilauksen etenemisestä meilataan. Erinomaista!

Lisäpisteitä Booky saa Vihreiden kirjojen kaupasta, jonka kautta yksityishenkilöt voivat myydä käytettyjä tai uusia kirjoja. Mahtava ekoidea! Uusista vihreistä kirjoista voi tilata itselleen RSS-syötteet. En uskalla. Ostan kirjoja muutenkin liikaa, mutta myyntiä voisi kokeilla.

Saan Lahirin Kaiman tilattua ja hihkun innosta. Mutta voi pettymysten pettymys! Seuraavana päivänä (!!) sähköpostiini tulee ilmoitus, että kirja on, yllätys yllätys, loppuunmyyty. No kiitti. Ymmärrän, että verkkokauppojen varastotiedot eivät voi aina olla ajan tasalla eikä se ole heidän vikansa, mutta kitisen silti. Masentavaa saada ensin kuittaus ja sitten viedään tikkari suusta. Bookylle iso miinus.

En masennu, vaan siirryn ruotsalaiseen Adlibrikseen. Adlibris on iso ja hieno, mutta Bookyyn verrattuna vähän sekava: moderneilla lisäominaisuuksilla on kääntöpuolensa. Adlibrikseen pätevät samat kiitokset kuin Bookyssä - kaikki toimii melko helposti ja nopeasti. Saan jälleen Kaiman tilattua, mutta tällä kertaa pelättyä "et saakaan" -viestiä ei tule.

Lisäpisteitä Adlibris saa seuraavana päivänä meiliini (luvan kanssa) tulevasta uutiskirjeestä, joka on niin houkutteleva, että tekee mieli tilata uusia kirjoja. Sittemmin uutiskirjettä ei ole näkynyt, joten pelastun oman kirjaston perustamiselta.

Ihan putkeen tämäkään ei mene. Tilasin kirjan lähimmälle R-kiskalle, mutta jossain ilmoituksessa todetaan sen tulevan kotiin syytä selittämättä. Jaha. Arvaatte jo miten tässä käy: Kaiman sijaan eteisen lattialla on tänään Postipekan mukava tervehdys, jossa hän kertoo, ettei isokokoinen kirje mahtunut luukusta ja tervetuloa hakemaan. NO EI TIETENKÄÄN MAHDU. Sehän on paksu kirja, eikä mikään kirje!? Kenen pään saan pölkylle?? Tahdon nimiä!

Nyt menee hermo: lähin posti on (tietysti) kaikkien kulkureittieni ulkopuolella, joten milloin muka normityöntekijä ehtii töistä Postiin sen aukioloaikoina, haloo, oletteko 1900-luvulta?? Toista oli lapsuudessani: silloin oli kuulkaa lähikauppa, pankki, posti ja kirjasto kotikorttelissa (melkein)! Nyt on lähi-R-kiska, joka onkin hienosti ominut lähes kaikkien ylläolevien instituutioiden palvelut ja lippukaupan siihen päälle.

Aargh.

Vetääkseni yhteen suuren verkkokauppatestin tulokset:

Sain loppuunmyydyn kirjan about kirjakauppahinnalla ja luvatussa ajassa (vajaa viikko), mutta en tosiaankaan sinne, minne halusin (työmatkan varrelle tai suoraan kotiin). Adlibriksessä kirjan hinta oli 21,40 + rahti 2,90. Yhteensä 24,30. Itselleni annan laiskan ihmisen miinusta kirjan pahvipakkauksesta, jota ei kirjakaupasta tulisi. Ruottalaiset onneksi muistuttavat pakkauksen kierrätyksestä.

Aion jatkossakin kokeilla verkkokauppaa, jos kirja on loppuunmyyty tai sitä ei saa kirjakaupasta, mutta edelleen pidän kirjakauppoja (antikvariaatit mukaan lukien) ja kirjastoja ykkösinä.

Tähän liittyen kysynkin teiltä gallupissa, tilaisitko blogin kautta verkkokaupasta kirjoja, jos arvion perässä olisi Tilaa-linkki? En tiedä, onko se mahdollista tai edes järkevää, mutta kunhan kysyn - tilausmahdollisuutta on joskus ehdotettukin ja se on Kirsi Pihallakin!

Ps. Tarinalla on onnellinen loppu: ihana mieheni oli menossa Postiin ja sai kirjan sieltä viivakoodinumerolla. Olen siis onnellinen Kaiman omistaja! :)

Kommentit

Jenni sanoi…
Mä ostan melkein vain Adlibriksestä ja nettiantikoista, kirjakaupoista selvästi eniten Akateemisesta. Akateemisestakin ostan usein niin, että tilaan etukäteen verkkokaupan kautta ja käyn sitten vain myymälästä noutamassa (pääsee - Hgkin keskustassa - jonojen ohi noutopisteeseen, ei tule - periaatteessa - ostettua mitään muuta kuin tilattu kirja, saa kirjat verkkokauppahintaan).

Mulla Adlibris on toiminut aina hyvin, mutta jonkun muun, en nyt muista minkä, verkkokaupan kanssa kävi samoin, että kirja olikin oikeasti jo loppuunmyyty.

Enpä osaa sanoa, ostaisinko blogista. Blogien ansiosta tulee ostettua vähän liikaakin jo nyt... En ainakaan ole koskaan kaivannut mitään blogikirjakauppaa, netissä verkkokirjakauppa on kuitenkin aina lähellä.

P.S. Mun "lähi"posti (3 km päässä kotoa) on klo 20 asti auki arkisin. :)
Karoliina sanoi…
Minäkin ostan usein verkosta. Useimmiten oikeastaan käytettyjä huuto.netistä tai Amazonista. Nyt voisi tulla ostettua taas enemmän kirjakaupoista, kun sain uuden työn ja tulen siten käymään arkipäivittäin keskustassa. Toisaalta työ on kirja-alalta, joten kirjoja taitaa alkaa taas tulla enemmän kuin tarpeeksi kotiinkin asti ilman ylenmääräistä ostelua..

Minusta ostolinkki blogisuosituksen perässä olisi ihan ok. Hyvää palvelua. En tiedä, kuinka moni sellaista käyttäisi, mutta varmasti joku. Minäkin vedin aikanaan netissä lukupiiriä, jossa luettu kirja linkattiin aina tiettyyn verkkokauppaan.

.. ja meidän lähiposti (n. 700 m) on ruokakaupan yhteydessä, eli auki arkisin yhdeksään ja lauantaisinkin kuuteen. Sunnuntaisin se ei tosin ole auki, vaikka kauppa on. Juhlaa silti. Edellisessä kodissa posti oli taloamme vastapäätä, mutta auki vain virka-aikaan.
Reeta Karoliina sanoi…
Minä saattaisin ostaa blogin postauksen perässä olevasta linkistä. Usein mietin, että onpa kiinnostava kirja, mutta myöhemmin unohdan jutun ja muistelen vain epämääräisesti, että mikähän se oli se mikä piti ostaa? Tästä syystä tuollainen samalla hetkellä tehtävä tilaus sopisi hyvin.
Anonyymi sanoi…
Ymmärtääkseni suurin osa Postin toimipisteistä on auki vähintään iltakuuteen, monet kahdeksaan tai yhdeksäänkin. Olen kuullut jopa puhuttavan toimipisteistä, jotka ovat auki viikonloppuisin ;)
marjis sanoi…
Mä tilaan kirjat pääosin Adlibriksesta ja Amazonilta sekä nettiantikvaareisa. Adlibriksessä pidän siitä että kirjat saa tilattua ärrälle. Vaikka mun lähiposti onkin kuuteen asti arkisin auki, tekee silti tiukkaa, että sinne ehtii työpäivän jälkeen. Pitää vaan ymmärtää tilata aina useampi kirja, niin eivät edes yritä tyrkyttää sitä postin mukaan. ;)
Anonyymi sanoi…
Itse suosin Adlibristä, mutta asunkin Ruotsissa ja luen enimmäkseen ruotsalaisia kirjoja. Adlibris toimittaa täällä ilmaiseksi (jos malttaa odottaa muutaman ylimääräisen päivän, valikoima on ihan mahtava ja mielestäni palvelu käyttäjäystävällinen. Erityisesti pidän omasta suosikkilistastani, jonne kerään kirjoja, joita haluan lukea, ja josta voin niitä helposti palauttaa mieleen sekä kuukausittain tilata. Bonarina on myös se, että kirjat pääsääntöisesti ovat täällä edullisempia (uutuudetkin yleensä n. 18€). Suomalaisten teosten hinnat pyörivät siellä 25-30€:ssa. Kotiin ei toimitus tule, mutta posteja on melkein joka kaupassa. Muuten en pidä nettishoppailusta, mutta kirjojen ostamisesta tykkään. Toki pengon samalla antikvariaatteja, niistä tekee kuitenkin usein löytöjä. Kirjakaupat sen sijaan aika usein skippaan, ne on usein liian täynnä listahittejä.
Anonyymi sanoi…
Jäin sun vinkistä koukkuun Jhumpa Lahiriin :D Vertailin yhtenä iltana nettikauppojen hintoja ja Bookplussasta sai sekä Kaiman että Tuoreen maan alle kahdella kympillä kappale (17,90 ja 16,90). Yritin tilata, mutta jostain syystä tilaus jumittui aina maksuvaiheessa... Harmistuin niin, etten vielä oo jaksanut ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, mutta hintojensa puolesta bookplus vaikutti ihan lupaavalta. Aiemmin oon tilannu Adlibriksestä hyvällä menestyksellä.

Mutta ei nettiputiikit oikeita kirjakauppoja voita! Kirjojen hiplailu on osa nautintoa!

Kaisa
Hreathemus/NDSL sanoi…
Paikkakuntani Suomalainen päätti lopettaa englanninkielisten kirjojen myynnin lähes kokonaan, joten nyt mulla on vielä vähemmän sinne asiaa. Näin ollen olen siirtynyt lähes kokonaan nettiin ja olenkin AdLibriksen vakioasiakas. Yleensä ostan nimenomaan niitä kirjoja, joita ei ole kirjastossa tai kirjakaupoissa; ilmeisesti luen marginaalista kirjallisuutta.

Lisäksi tuppaan ostamaan lähinnä englanninkielisiä kirjoja, joten netti on ainut vaihtoehto. Onneksi on AdLibris: siellä on laaja valikoima (kautta aikain siellä ei ole ollut kuin yksi kirja, mitä etsin, kaikki muut ovat löytyneet), ja englanninkieliset ovat suomalaisiin hintoihin verrattuina halpoja. Oman kokemukseni perusteella asiakaspalvelukin on erittäin ystävällistä ja kattavaa, eikä toimituksessa ole mitään moittimista, etenkään nyt kun kaikki paketit tulevat suoraan R-kioskille (ei tule tosiaan sitten näitä Postipaten ilmoituksia liian suurista kirjeistä).

Hmm... Meni vähän oudoksi, mutta kun ei mulla ole AdLibriksestä mitään pahaa sanottavaa! :)
Ina sanoi…
Hyviä kokemuksia, kiitos kommenteista! Adlibriksen suureen suosioon on tosiaan syynsä - se toimii kyllä hyvin, lukuunottamatta tätä mulle sattunutta tilauksen siirtoa R:ltä Postiin.. Ja tosiaan suurin ongelma mulla on se, että joudun Postiin menon takia muuttamaan kokonaan työmatkani eikä se ole kävelymatkan päässä. Aukioloajat kai ovat ihan ok, mutta tässä huomaa omat jumiutuneet reittinsä nykyään.. ;)

Jäin muuten niin pahaan Jhumpa Lahiri -koukkuun, että luin jo sen toisen novellikokoelmankin, kirjoitan siitä piakkoin. Ennen Kaimaa täytyy varmaan lukea jotain muuta välissä, ettei tästä tule pelkkä Lahiri-blogi...

Huomaan syksyllä lukeneeni pääasiassa mieskirjailijoita ja nyt vain lähinnä naiskirjailijoita. Tahalllista se ei ole, mutta vähän outoa kieltämättä. Hmm?
Tuure kirjoittaa sanoi…
Per aspera ad astra!

onnitteluni :)
Jossu sanoi…
Linkittämällä kirjat josta kirjotat Adlibriksen sivuille saat ainakin Facebook mukaan blogisi Twinglyn kautta kirjan tietoihin, jos sellanen kiinnostaa. Käytän ite sitä sillon kun satun kirjottamaan kirjoista. Pääasiallisesti omaa blogi käsittelee muita juttuja, mutta tykkään lukea sun kommentteja, ja shoppailla Adlibriksella, joten ois kiva jos ne kaks asiaa vois yhdistää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Paluu menneisyyteen

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita