Uskontunnustus sähkökirjalle

Viimeinkin uutinen, jota olen odottanut. Sony tuo joulumarkkinoille sähköisten kirjojen lukulaitteen, joka kilpailee Kindlen kanssa. Innostuneimmat voivat lukea Ylen uutisesta lisää, muille blondin pikabriefi siitä, mikä tässä on hienoa:

- no tietysti langaton 3G-yhteys, jolla voi ladata lennossa lisää sähköisiä kirjoja (joita mahtuu laitteeseen 1000!)
- kirjojen lisäksi voi ladata sähköisiä lehtiä
- Sonylta tulee myös sovellus, jolla voi ladata kirjoja kirjastosta: mikä parasta, kirja tuhoutuu laina-ajan jälkeen, joten ei enää myöhästymissakkoja! ;)
- hinta 399 dollaria. Maksaisin.

Mahtavaa. NOW we are talking. Enää puuttuvat sähköiset kirjat, mutta olen optimisti: uskon, että kun tekniikka on saatu kohdilleen niin markkinavoimat alkavat pukata sisältöä (huomatkaa: tässä kohtaa humanistista löytyy tekniikkauskovainen piiloinsinööri!).

Uskon myös, että tämä kaikki tulee tapahtumaan pian ja huomattavasti nopeammassa tahdissa kuin tähän asti on ajateltu: alalla on huolettomasti puhuttu viiden - kymmenen vuoden aikajänteestä ja vaikken ole mikään Nostradamus, olen ollut jyrkästi eri mieltä kuten pitkäaikaisemmat lukijat voivat todistaa.

Suurimpana jarruna ovat tietysti tekijänoikeuskysymykset ja kirjailijoiden edut ja toiveet, mutta pahoin pelkään, että nekin asiat tulevat ratkeamaan tavalla tai toisella haluavat kirjailijat tai eivät. Toivon mukaan sillä toisella tavalla, josta myös kirjailijat hyötyvät - optimistisessa visiossa hyvä sähköinen lukulaite tuo nuoret ja kadotetut sähköiset lukijapolvet takaisin kirjan pariin. Pessimistiseen visioon en lähde, koska en ole vielä ihan niin keski-ikäinen.

Tämän mekkaloinnin jälkeen vielä pientä lukuraporttia: Larssoniin on viimein saatu mukaan arkipäiväisten talousrikosten jälkeen ihan aito ja oikea murhamysteeri! Loistavaa. Luen sitä jo mielenkiinnolla.

Muista lukuaikeista: luottolukijani mukaan Kari Hotakaisen uutuus Ihmisen osa on mahdollisesti Hotakaisen paras kirja. Humoristille sopii siis kiukku. Katsokaas muuten huvikseen edistyksellistä kirjamarkkinointia: kirjalle on tehty omat sivut. Tämä pitää lukea.

(Ps. ihana kollega toi työpöydälle tyrkylle Siri Hustvedtin Amerikkalaisen elegian kehujen kera. Jokainen kirjailija ansaitsee ainakin kaksi mahdollisuutta: kokeilen tätäkin syksyn mittaan.)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Voisiko JOKU kertoa minkälainen sähköinen kirja on FYYSISESTI? Läppäriltä en MISSÄÄN nimessä halua kirjoja lukea, yöks. Entä kaikki akkku yms. asiat, kuinka kauan sähköinen kirja toimii ilman latausta / sähköä? Voiko sitä lukea kölliessään sohvalla mahallaan, selällään, istuvillaan, riippumatossa, lentokoneessa laskun/nousun aikana jne?

Ihmetteleepi lukupiirin T :)
marjis sanoi…
Minulla on yksi ihan positiivinen kokemus tuollaisesta sähköisestä kirja-aineistosta. Tarvitsin yhtä englanninkielistä kirjaa ja sellainen löytyi sähköisenä Helsingin yliopiston Helka-kirjastosta. Tietokoneeseeni piti asentaa ohjelma, joka jälkeen saatoin tilata sen aineiston omalle koneelleni. Sitä pystyi lukemaan vain näytöltä - jos materiaalin tulosti, ei siitä saanut selvää. Myöskään tekstin kopioiminen ei onnistunut. Laina-ajan jälkeen kirja katosi koneelta. Ilmeisesti sitä ei voi kukaan toinen lainata samaan aikaan, mutta en ole ihan varma.

Ainoa miinus oli, että jouduin tosiaan lukemaan kirjaa tietokoneen näytöltä. Mielenkiinnolla odotan, millainen tämä uusi lukulaite on. En ehkä ihan vielä ostaisi laitetta, koska sitä materiaalia ei niin paljon ole vielä, mutta katsellaan. :)
Ina sanoi…
No kyllä voi: aiheellinen kysymys!

Sähköinen lukulaite on usein suunnilleen tavallisen kirjan sivun kokoinen (A5), pienehkö ja kevyt, littana näytöltään, mutta himmeä. Väsyttää siis silmiä vähemmän kuin tietokoneen ruutu. Kokeilemassani mallissa ärsytti tosin pieni viive, joka syntyy sivun kääntämisestä, mutta kai siihenkin tottuu, tai se voi poistuakin jossain vaiheessa.

Eli jos jaksat kuljettaa pokkarin, niin jaksat tämänkin ja lukea voi ihan samalla tavalla kuin pokkaria (selällään, istuallaan, riippumatossa jne ;). Se jäljittelee siis tavallisen kirjan sivua ihan konkreettisesti. Akun pitäisi toimia kohtuullisesti (useampia tunteja??), mutta tästä ei ole omaa kokmeusta.

Lentsikassa luulisin sen vastaavan läppärin ohjeita, mutten tiedä.

Kertokaa kokemuksia, jos löytyy - itse en muuten myöskään laske sähköisiin kirjoihin ruudulta luettavia, vaan samastan sen tähän kuljetettavaan lukulaitteeseen..

Paperintuoksua ja rapinaa siinä ei ole, joten tuskin luovun kirjasta koskaan kokonaan. Kirja-alan ihmisille se on tosin loistava ees taas kirjojen ja käsikirjoitusten roudaamisen sijaan.
Sulo Heinola sanoi…
Olen jo kauan ollut pahoillani siitä ettei meidän Nokiamme keksinyt ryhtyä kehittämään sähköistä kirjaa. Kysymys on varmaankin vain insinööritaidoista, ja voittaja korjaa ison rahapotin. Sähköinen kirja tulee nopeasti kaupallistumaan. Kyllä ne tekijänpalkkiot tulevat vaikka kirja olisi vähän kevyempi ja helpommin luettavakin. On turha taistella edistystä vastaan nyt, kun ei sitä ole tehty jo ennemmin.
Satu Ekoluoma sanoi…
Kehityksen vastustaja ilmoittautuu! Olen seurannut viime vuosien uutisia sähkökirjasta lähinnä kammotuksella ja puistatuksella. Rakastan kirjoja sisällön lisäksi myös esineinä, eikä mikään tallennettu teksti voi itselleni koskaan korvata oikeaa kirjaa. Varmasti sähkökirja on joillekin kätevä ja toiset siitä pitävät, mutta toivottavasti heitä ei ole liian paljon!!
Ina sanoi…
Huoli pois: veikkaan, että käy kuten musabisneksessä - vinyylilevyjäkin saa vielä, vaikka kannattajoukko on pieni. ;) (Meille ostettiin vanha kunnon levysoitin vuosi sitten, mutta käyttö on jäänyt aika vähiin, myönnetään.)

Itse odotan, tuleeko Applelta joku siirto lukulaitteen suhteen, voi olla, että bisnes on heidän mielestään liian pientä ja epäglobaalia. Mutta Ipod-tyyppinen lukulaite olis kyllä aika cool...
Satu Ekoluoma sanoi…
En toki lähiajoista olekaan huolissani mutta hamasta tulevaisuudesta kyllä - haluan että kaupasta saa ihan oikeita kirjoja vielä sittenkin kun olen vanha muori, ja mieluusti vielä sen jälkeenkin. :)
Ina sanoi…
Toivotaan ja uskon niin - muuten evoluution pitäisi asap kehittää ihmiselle sähköiset näyttöpäätesilmät.. ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan