Obamaniaa


Hyvät lukijat.
Teen radikaalin poikkeuksen blogini linjassa ja sotken työt ja vapaa-ajan, koska koen, että nyt on pakko. Esittelen blogissa oman firman kustantamon kirjan - äänestäkää heti jaloillanne ja poistukaa blogista, jos vastustatte. ;) Pohdittuani asiaa tulin toisaalta myös siihen tulokseen, että olisi epäreilua sensuroida oman kustantamon kaikki kirjat, jos olen jostain innoissani - pääasia, että tiedätte millä kytköksellä tässä hehkutetaan.

Sain tänään painosta uunituoreen Barack Obaman suomennetun muistelmateoksen Unelmia isältäni, jonka Obama on kirjoittanut 33-vuotiaana - kyseessä ei siis ole mikään poliittinen pamfletti (sen Obama teki myöhemmin eikä tulos ole mitenkään mainitsemisen arvoinen), vaan aika räväkkä stoori: jopa siinä määrin, että Obama on kirjoittanut vuoden 2004 uusintapainokseen hieman selittelevät alkusanat.
Olen kirjan arvioijaksi tuplasti jäävi: ensinnäkin olen itse Obamanian vallassa (Obama vaan on ihana eikä sitä tarvitse sen rationaalisemmin selittää) ja toisekseen vaikken ole kustantamossamme töissä, olen kuitenkin samassa putiikissa. Siispä en tee arviota, vaan kuvailen lyhyesti mistä on kyse.
Kirjan alaotsikko Kertomus rodusta ja sukuperinnöstä on kuvaava: mies etsii isää, identiteettiään ja rotuaan. En yleensä jaksa juurikaan lukea poliittisia kirjoja ja harvemmin muistelmiakaan, mutta siksi tämä onkin vekkuli poikkeus: 33-vuotiaana Obama ei tosiaankaan tiennyt päätyvänsä Amerikan pressaksi, joten mukana on ihana tirkistelyefekti esim. kokkeli-kokeilusta - ovat ajat muuttuneet Bill Clintonin "vedinkö henkeen vai en" -debateista. ;)
Joka tapauksessa kirja paljastaa ainakin sen, että Obama osaa kirjoittaa varsin vetävästi (rasittava monilahjakkuus!), tyyli on välillä ehkä jopa haetun yläluokkaista. Mutta aiheesta on kirjoitettu jo niin paljon, että se siitä tältä erää - virkaanastujaisethan ovat ensi viikolla ti 20.1 ja luvassa on amerikkalaisen huikea spektaakkeli; kestääkö sitä katsoa edes Obaman takia, jää nähtäväksi...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen