Loistavaa kirjavuotta 2009!

Täällä ollaan taas - olettehan tekin? ;)

Elämä on yllätys: meni loma kalakirjoja lukiessa. Oho. Mutta joskus on elettävä lukemisen sijaan, sen tietää kovinkin lukutoukka. Aloitetaan siis harrastevinkillä ja jatkan viikonloppuna muulla:

Jos sukellus tai snorklaus kuuluu harrastuksiin, parhaaseen a-ryhmään kuuluu Paul Humanin ja Ned Deloachin Reef Fish Identification -sarja, hankittiin innoissamme ne kaikki ja nyt erotan ainakin rauskut toisistaan sekä pari koralliakin. ;) Mahtavat kuvat, selkeät ja ytimekkäät selostukset ja hyvät hakemistot. Sarjaan kuuluu myös tekstipainotteisempi ja erinomaisen suositeltava kalojen käyttäytymisopas omana teoksenaan. Näitä pitäisi käsittääkseni saada myös Suomesta, tai ainakin Amazonista. Sitten muuta havainnointia:

Päiväntasaajan seudulla helle hidastaa aivojen lisäksi lukunopeutta, siksi kalakuvakirjat ovat mainiota luettavaa. Ymmärrän karibialaista ja etelä-amerikkalaista lievästi löysää ja hitaasti tuumailevaa ja polveilevaa kirjallisuutta tämän matkan jälkeen huomattavasti paremmin! Skandinaavinen täsmäkirjallisuus ei sovi niille leveysasteille ollenkaan. (Olin siis Hollannin Antilleilla Karibialla eli siellä Joe Speedboatin seuduilla, jos olette blogin pitkäaikaisempia lukijoita; jos ette ole, niin kts. Tommy Wieringa: Joe Speedboat -arvio.)

Kalakirjojen lisäksi katselin kauniita Obaman värisiä ihmisiä ja lueskelin laiskasti ns. maahanmuuttajakirjallisuutta. Kun on kolonialismin jälkimaingeissa elävissä maissa, ei oikein huvita lukea Kalle Päätaloa. Palaan tähän (maahanmuuttajakirjallisuuteen siis, en Päätaloon, ikinä).

Näissä loman jälkimainingeissa ei saa tällä kertaa tämän järjellisempää asiaa ulos, mutta uusi blogivuosi alkaa, jipii! :)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Täällä ollaan :). Toivottavasti oli hyvä ja rentouttava reissu.
Anonyymi sanoi…
Sukeltajasta kuulostaa mahtavalta, siis loma. Ja kirja. Tosin itse olen todennut, että niitä erivärisiä kaloja on tropiikissa niin paljon erilaisia, että harvoin paksuistakaan kirjoista löytyy sitten kuitenkaan sitä oikeaa... mutta kiva niitä on katsella ihan muuten vaankin sieltä kirjasta.

Jos Suomen vesiin uskaltaudut pinnan alle, suosittelen Lauri Kolin Kalakirjaa. Paljon mielenkiintoista tietoa Suomen kaloista ja melko hyvät ohjeet tunnistamiseen, tosin en ole ollenkaan varma, olenko nähnyt lahnoja, sulkavia vai pasureita. Kun ei tule niitä peräevän ruotoja välttämättä pinnan alla laskeskeltua. Mutta tietääpähän että joku niistä se oli. ;)
Ina sanoi…
Ai niin: täytyy tähdentää, että suosittelemani kirjasarja koskee siis tietysti vain Karibian, Bahaman ja Floridan seudun fisuja; ei siis kannata hankkia, jos lähtee sukeltamaan tai snorklaamaan Thaimaaseen...

Kiitos kalakirjavinkistä; pistän lahjakirjalistaan Suomessa sukeltaville kavereille! (not me ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen