Pula-ajan pakinoita

Keksin viimein lukijoille hauskaa luettavaa kaamosaikaan! Oma kaikkien aikojen ykköshumoristi-suosikkini on pakinoitsija Olli, jonka unohtumisen haluan estää kaikin keinoin!

Ikävät uutiset: Otava on julkaissut vielä 90-luvulla uusintakokoelmia Ollin parhaista pakinoista (uusin vuodelta 1994: Vastoin ohjeita: toiset sata parasta pakinaa), mutta niitä taitaa löytyä enää divareista. Muuten kehotan turvautumaan kirjastolaitokseen, josta Ollin pakinoita löytyy vielä, luojan kiitos! Ollin oikea nimi oli Väinö Nuorteva, kirjoitti pakinoita 20-luvulta 60-luvulle.

Ollin huumoria on haastavaa selittää, mutta hyvä kirjallinen kuvaus löytyy Wikipediasta. Itselleni Ollin huumori on periytynyt vaarilta suoraan alenevassa polvessa äidille, jolla on perintönä monta Ollin alkuperäistä pakinakokoelmaa 20-luvulta!! Harrastamme kesäisin mökillä Ollin pakinoiden ääneenluentaa, josta ei keskimäärin tule mitään, koska kumpikaan ei pääse hihitykseltä kolmatta lausetta pidemmälle: riittää kun aloitamme vakiohahmo mustapartaisen miehen pakinoiden aloituslauseesta: "Hyvää, sanoi mustapartainen mies, päivää." Mainittakoon, että koko muu perhe poistuu takavasemmalle Ollin luennan alkaessa, joten tähän huumorinlajiin vaaditaan ilmeisesti erityisen häiriintynyt geenimutaatio.

Olli tunnetaan riemastuttavana kielellä kikkailijana ja pakinat kestävät aikaa siksi, että henkilöt ja tapahtumat ovat täysin ajattomia. Mustapartainen mies on kuuluisin hahmo - kafkamainen seikkailija, joka juuttuu milloin mihinkin valtion byrokratian rattaaseen. Jokainen, joka on asioinut Kelan kanssa samastunee nykypäivänäkin.

Ajattelin perustaa kansanliikkeen Ollin pakinoiden julkaisemiseksi uudelleen esim. pokkarisarjana - monet pula-ajan pakinat sopisivat piristämään tätä(kin) taantumaa. Lamat tulevat ja menevät, Olli pysyy!

Parhaiten Ollia kuvaa se, että jo tätä kirjoittaessani alkoi naurattaa pelkkä nimi mustapartainen mies.

Ollille staroja kirkkaat 5.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Olli rulaa! Ja mustapartainen mies erityisesti! Ihanaa että muistutit, minulla ja koko perheelläni on näet se sama geenimutaatio... :D

Yliesierikoisapulaisvaravaurioraivausvuorovarausratkaisupäällikö!

Eikun miten se meni... Hih hih.
Anonyymi sanoi…
Oho, ei blogger tavutakaan! No, kyllähän sen tuostakin... siis sen idean... ne jotka on lukeneet, muistaa muutenkin (ehkä). ;)
Ina sanoi…
Muistan!! Toihan toimii muuten vielä tehokkaammin ilman tavutusta.. ;D

Myös ystäväni ja huonetoverini Kalle Niemeläinen ilahdutti mua aina yhtä paljon.

Geenimutaatiosta: tätä voi suositella ainakin niille, jotka pitivät Pauli Kohelosta; löytyy myös vallan hienoa aforismitaidetta.

Lisäksi niissä on ihanaa vanhan ajan nostalgiaa kaikkine sisäkköineen ja pula-ajan säästövinkkeineen. Olli ei saa unohtua!
Anonyymi sanoi…
Kirja kerrallaan -kustantamo on julkaissut tänä syksynä näköispainoksia Ollin kokoelmista:

kirja.lasipalatsi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=335&Itemid=41

Kirjatot ovat korvaamattomia, mutta jos Ollin kokoelmat haluaa lahjapakettiin, vierailua Lasipalatsin Kirjakauppa Kirjassa kannattaa!
Ina sanoi…
Hieno homma, näköispainoksia voi suositella senkin takia, että alkuperäiset piirroskuvitukset on ihan huippuja.

Pisteet Kirja kerrallaan -kustantamolle tästä kulttuurityöstä!
Anu Lahtinen sanoi…
Olli on parhautta!
Anonyymi sanoi…
Onhankin tässä samaisessa hengelmän vedätyksessä todettava, että Eturientolan erikoisuuskirjeenvaihturin uudisoinnit yhäti valavat edistyksen kajastusta kansamme perimmäistenkin vakkain alle.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen