Valoa kirjalle

Olen nähnyt valon. Helsingin kirjamessuilla, kyllä!

Valo on kirja-alan tulevaisuus, joka piilee - yllätys yllätys - blogeissa. Sain tästä lukuisia esimerkkejä messuilla erityisesti sarjakuvan ja runouden osalta, niistä linkkejä ja lisäinfoa vähän myöhemmin. Tajusin (varmaankin jälkijättöisesti), että sähköinen kirja on SO 80's - siis jo ennen tulemistaan.

Miksi: koska valtaosa kokeellisesta ja uudesta underground-kirjallisuudesta ja taiteesta on jo siirtynyt nettiin. Kirjan tulevaisuus on siis pirstaleinen, kuten kaikki muukin (alan kuulostaa postmodernistilta): vanhat kunnon painetut kirjat säilyvät omassa roolissaan (niitä tarvitaan messuilla ja kirjahyllyissä, jotka kokevat vielä uuden tulemisen!), sähköinen kirja ottaa oman paikkansa mm. ammattilaisten ja meidän kirja-reliikkien käytössä ja netissä ja blogeissa virtaa ihan oma kokeellinen todellisuutensa, josta osa poimitaan painettuun tai sähköisen lukulaitteen muotoon, osa ei.

Kysymys kuuluu: miten paljon uudet nettisukupolvet edes kaipaavat sähköisen kirjan lukulaitetta? Mikseivät he lukisi kaiken saman tien netistä kun siellä elävät kuitenkin elämästään 80 % muutenkin?

Tätä kaikkeahan on jo puhuttu aiemmin, mutta itselleni asia kirjastui ja konkretisoitui vasta eilen - reliikki kun olen.

Jos olette messuilla tänään, tsekatkaa klo 14 esikoiskirjailijat Aleksis Kivessä - kiinnostavaa kamaa ja merkittävän paljon pieniä erikoiskustantajia!

Palaan todistusaineiston kera myöhemmin, nyt on kiire messuille. Olen muuten myös totaalisessa konkurssissa, en ole ikinä ostanut näin paljon kirjoja messuilta. :-/ Siitä kuuluu kiitos teille ja teidän hyville kirjavinkeille - tarvitsisin tosin kuukauden lukuloman, mutta tässä on nyt koko loppusyksyn hankinnat sitten plakkarissa...

Kommentit

Katja sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Katja sanoi…
Blogit on mielestäni koko web 2.0 ilmiön mielenkiintoisin juonne. Pöytälaatikkokirjoittajat on yhtäkkiä saaneet kustantajan, kuka tahansa saa äänensä kuuluviin. Mä oon itse miettinyt että mihin suuntaan blogiversumi kehittyy (koska mikään ei koskaan pysy samanlaisena): tuleeko niistä maksullisia privaattiklubeja vai kirjailija-idols? Todennäköisesti niiden ympärille kehittyy ainakin uusia mainosmuotoja, tilastointitekniikkaa ja yhteisöpalveluntarjoajia.
Ina sanoi…
Tänään muuten oli sunnuntai-Hesarissa (taas!! Sori!!) hyvä kirjoitus blogien vaikutuksesta kuntavaaleissa: blogeissa on tapahtunut kaikki todellinen vaalikeskustelu, johon valtamedialla ei ole ollut tilaa kaikkien globaalien kriisien keskellä.

Olispa tajunnut seurata paremmin vaaliblogeja, niin tietäisi ketä äänestää tänään; nyt otin perinteisen kaverin kaveri -suositustaktiikan. Toiminee sekin -pääasia, että äänestää!

Muuten: muutossa katosi äänestyslippu ja voitteko uskoa, että en löydä mistään nettisivua, jossa äänestyspaikan voisi katsoa kotiosoitteensa mukaan?? What? MIten tää nyt on mahdollista nykyisenä nettiaikana? Meen nyt sitten vaan sinne minne ennenkin ja toivon, että olen oikeassa paikassa... Mutta tämä nyt on ihan reliikkiä - tai sitten en löytänyt oikeaa sivua, vartin jälkeen väsyin etsimään. Helsingin kaupungin sivuilla on vain luettelo äänestyspaikoista mutta mitä se auttaa, jos on hukannut tiedon siitä, mihin pitäisi mennä? Huhuu taas päättäjät; jos haluatte, että nuorempikin sukupolvi äänestää, niin laittakaa nyt edes tämä tieto nettiin, eihän me perinteistä postia lueta. ;)
Ina sanoi…
Ai niin: oli siellä tieto numerosta, josta sai kysyä (arkena) mihin paikkaan kuuluu - eihän se nyt tietenkään äänestyspäivänä ole auki, nythän on sunnuntai.

Entä jos sinne olisi otettu joku työtä kaipaava ihan vaan vastaamaan puhelimeen siltä varalta, ettemme ole ainoita tässä kaupungissa, jotka ovat hukanneet äänestysliput eivätkä ole äänestäneet muuttojen takia samassa osoitteessa ennen.

Nimimerkki Kysyn vaan.
Katja sanoi…
Mä luin sen! Mutta useampaan blogiin sattuneesta syystä tutustuneena voin kertoa että suurin osa oli a) aloittanut blogaamisen elokuussa b) surkeita kirjoittajia c) vailla varsinaista sanottavaa ja d) täysin eksyneitä aiheesta. Blaah.
Anonyymi sanoi…
Toivottavasti löysit äänestyspaikkasi. ;)

Vaaliblogit ovat olleet monella tavalla informatiivisia. Muhun ainakin teki huonon vaikutuksen, jos ehdokkaalla oli 1 tai 2 lasuta sisältävä "blogi" jota ei sitten ole viitsinyt päivittää. Tuollainen kertoo siitä, että ei ymmärrä blogin merkitystä, kotisivun ja blogin eroa. Mitäköhän muuta aikamme ilmiötä ehdokas ei oikein tajua...
Anonyymi sanoi…
Hei, mun sarjikseen on linkki sun sivupalkissa. :D Onko se tarkoituksella alaston/puolialaston mies -kategoriaan?
Ina sanoi…
Taisi olla tarkoituksella - siinä oli musta sillon joku erityisen hauska juttu. ;)

Sitten myös nimimerkki "miten käytetään internettiä" voi todeta, että olihan siellä vaalisivusto ja päivystyspuhelinnumerotkin olemassa, mutta miksi se ei voinut tulla googlessa esiin ainakaan mun hauilla, en tajua?? Piti siis mennä oikeusministeriön kautta - miksi Hesan kaupungin sivuilla ei voinut olla linkkiä sinne? Laitoin aika monia eri hakusanoja, mutta ei väkisin. Tää on niin tätä... Todellakin kysymys kuuluu mitähän kaikkea muuta ne ei tajua, viranomaiset ja ehdokkaat siis. ;) Mutta sain äänestettyä nyt ainakin tyyppiä, jolla oli hyvä blogi! Ja oli sillä pari muutakin hyvää juttua agendalla vissiin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Paluu menneisyyteen

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita