Fernández ja Lahti: Lapsiperheen matkakäsikirja

Olen näemmä ryhtynyt todelliseksi slow median edustajaksi, mutta kun tässä on nyt niin paljon kaikkea elämää ettei ehdi lukea tai kirjoittaa. ;) Kävimme mm. ekalla lapsiperhematkalla Teneriffalla ja siitä inspiroituneena seuraa lapsiaiheinen matkapostaus (luin viikon lomalla huikeat 150 sivua romaania, eli se romaaniarvioista).

Ostin ennen matkaa Inari Fernándezin ja Inna-Pirjetta Lahden Lapsiperheen matkakäsikirjan (Johnny Kniga 2012). Parasta kirjassa ovat 30 erilaista matkakohdetta top ten -vinkkeineen - selasin sen osion läpi ensimmäisenä matkakuumeen vallassa ja vakuutuin siitä, että tropiikkiin tai maailmanympärimatkalle EMME ole vielä valmiita (kirjan kannustuksesta huolimatta). Niinpä lähdimme Kanarialle (joka löytyy kirjasta tietenkin myös). ;)

Kirjan alkuosa koostuu lapsimatkustamisen perusteellisista aakkosista. Koska olemme jo reissanneet lapsenkin kanssa jonkun verran, hyödyllisintä olivat erilaiset muistilistat lentokoneeseen ja pakkaamiseen, mutta muuten asiat olivat pääosin tuttuja rokotuksineen ja aurinkorasvainfoineen. Alkuosa sopii siis mielestäni parhaiten ihan uusille vanhemmille tai niille, jotka eivät koe olevansa ylipäänsä kokeneita kosmopoliitteja.

Eniten kiinnosti loppuosa, jossa erilaiset perheet kertovat omista matkakohteistaan todella monipuolisesti: mukana on mm. New Yorkia, Islantia, Goaa, Etelä-Afrikkaa, Ahvenanmaata ja Tyynenmeren purjehdusta eri-ikäisten lasten kanssa vauvoista koululaisiin.

Kokemukset ovat onneksi realistisia, esim. Egyptin epäonnistuneen resort-loman kuvaus sai meidät vakuuttuneeksi siitä, ettei vastaava loma olisi myöskään meidän juttumme. Käytin kirjaa siis ennen kaikkea tulevan talvilomamme suunnitteluun ja uusien matkakohteiden etsimiseen.

Fakta nimittäin on, että paljon matkustaneet ihmisetkin joutuvat miettimään matkakohteet täysin uudelta kantilta lapsen kanssa (lapsen luonteesta ja iästä tietenkin riippuen). Meille kävi ainakin ns. perinteiset:
viime kesän matka Kroatiaan puoli-vuotiaan kanssa sujui loistavasti (lukuun ottamatta sitä, että Kroatiassa oli 38 astetta, mikä vaikeutti päiväretkeilyä melko paljon - ilmastoitu auto oli ihan must).

Siitä innostuneina aloimme suunnitella kaukomatkaa talvelle (kyllähän tämä reissaaminen sujuu tosi hyvin!), mutta luojan kiitos testasimme 1-vuotiaan kanssa matkustamista ensin viikon Teneriffan lomalla.

Lopputulos: kaukomatkat saavat jäädä odottelemaan vielä hetkeksi. Yllättäen kuusi tuntia lentokoneessa vilkkaan kävelemään opettelevan pikkupojan kanssa oli tasan se aika, jonka me koneessa olisimme järjissämme kestäneet. Kun vielä paluun iltalennolla yöunet vaihtuivat parin tunnin kiukkuraivoon, niin totesimme, että talven matkakohteen on oltava max 6 tunnin lennon päässä. ;) Lisäksi lapsi pysyi vakaasti Suomen aikavyöhykkeellä koko loman, mikä oli kahden tunnin aikaerolla ihan ok, mutta vähensi innostustamme lähteä esim. Jenkkeihin.

Kaiken kaikkiaan loma oli ihana, mutta pääosin siksi, että olimme sopivassa lämpötilassa, sopivassa aikavyöhykkeessä ja sopivan, suoran lentomatkan päässä paikassa, jossa ei tarvitse saada paniikkia siitä, että lapsi syö ravintolan lattialta kaiken, mitä sattuu löytämään ja nuolee uima-altaan reunakaakelit. Pysyimme kaikki terveinä koko matkan.

Ymmärrämme siis, miksi Kanarian saaret ovat lapsiperheiden suuressa suosiossa. ;)

Jatkan Lapsiperheen matkakäsikirjan selailua ja tulevien safarien suunnittelua noin 10 vuoden päähän. Sillä välin olemme ottaneet uuden, rohkean askeleen ja varanneet Kanarialle omatoimimatkan pakettimatkan sijaan. Reipas matkavinkkini on pientä extremeä kaipaaville, että Kanarialta saa vuokrattua yllättävän edullisesti hienoja taloja! Hieman jännittää, miten pärjäämme ilman hotellin 24 h palvelua ja aamiaisbuffaa, mutta hei - olemmehan kokeneita ja uskaliaita maailmanmatkaajia! Kun mies on harrastanut huvikseen haiden kanssa sukeltelua, niin uskon, että selviämme omatoimimatkasta lapsen kanssa.

Suosittelen yllättävästi kirjaa (vain) (melko uusille) lapsiperheille. ;)

Kommentit

Pihi nainen sanoi…
Varmasti selviätte! Pakko toisaalta myöntää, että tässä lapsiperheen hulinassa tuntuu paikoin suorastaan rentouttavalta ajatukselta lähteä uimaan haiden kanssa ;)
Ina sanoi…
Se on varmasti helpompaa ja vähemmän vaarallista kuin esim. allaspäivä kolmen lapsen kanssa. Nyt tuntuu oudolta, että joskus valitteli pitkää reissua tai jetlagia maapallon toiselle puolelle matkustaessa - siis aikuinen ihminenhän voi yksin ollessaan aina nukkua koneessa tai missä tahansa perille tultuaan..! ;) Matkakäsitys on kieltämättä muuttunut jonkun verran.
pilami sanoi…
Kieltämättä vauvan kanssa oli huomattavasti helpompaa reissata kuin isomman lapsen. Lomilla tulee vietettyä varsin paljon aikaa paikallisissa leikkipuistoissa. Olen alkanut haaveilla ajasta, jolloin pääsemme miehen kanssa kahdestaan lomamatkalle... ;)
Anonyymi sanoi…
Löysin blogin tänään, hyvä kirja-blogi! Oletko muuttanut uuteen blogi-osoitteeseen?Toivottavasti löytyy vielä blogimaailmasta.

t. Tikkuri

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen