Virallinen Finlandia-tiedoitus


Tällä viikolla on julkistettu kaksi Finlandiaa, joista en kummastakaan keksi oikein mitään sanottavaa. Finlandia Juniorin voitti Mari Kujanpään Minä ja Muro -teos - kuulostaa hyvältä kirjalta, jossa on paljon tärkeää asiaa lapsista ja yksinäisyydestä. Erikoiskiitos siitä, että kirjoittaja on kirjastonjohtaja. ;) Kuvittaja Aino-Maija Metsolaa on kehuttu myös. Ja kansi on hauska! Huomatkaa asiantuntemukseni taso.

Tieto-Finlandia meni tänään Henrika Tandefeltin teokselle Borgå 1809. Ceremoni och fest. En keksi siitäkään mitään sanottavaa, kun en ole lukenut. Herätti näemmä netissä kiukkua siitä, että Nalle Wahlroos suosii suomenruotsalaista. No voi hitsi. Ja nainenkin vielä! Entä, jos Nalle vaan tykkäsi siitä eniten..? Kolmannen Finlandian on jo tilastollisesti pakko mennä miehelle, mutta se ei ole kovin vaikeaa, kun naisehdokkaita on tasan yksi.

Koska Inahduksen lukijaäänestyksen tulos näyttää parhaillaan siltä, että Finlandia-palkinnon voittaa yllätysehdokas eli vaihtoehto "Aivan sama", rohkenen laittaa iloksenne Virpi Salmen ihanan ilkeän kolumnin otsikolla "Finlandia ei futaa". ;D

Salmi toteaa ääneen epäsivistyneen totuuden: "Aika moni tuijotti valokuvissa kukkapuskien takana pönöttävää ukkorivistöä ja mietti: okei, tuo yksi on Hotakainen, mutta keitä nuo muut ovat." Tsihi.

Tästä ilahtuneena ajattelinkin nostaa esiin yhden teoksen, josta en tiedä lukeako vai eikö. Nimittäin Kristina Carlsonin Herra Darwinin puutarhuri. Sen puuttumista Finlandia-listalta on pidetty lehdissä suurimpana vääryytenä.

No. Kaksi luottolukijaani (kirjallisesti sivistyneitä, aivan tolkuttoman paljon lukevia eri ikäisiä naisia skaalalla 30-65) olivat ihan kypsiä molemmat. Ovat lukeneet Carlsonia ja pitäneet aiemmin, mutta nyt meni kuulemma hutiin: aihe oli hyvä, mutta molempien mielestä se pilattiin mm. tajunnanvirtatekniikalla. Eivät suosittele kumpikaan tavalliselle lukijalle. Nyt pian Carlsonin puolustajat esiin!

Kommentit

marjis sanoi…
Tunnustan äänestäneeni "ihan samaa". Ei vaan kiinnosta mikään noista erityisemmin. Lukupiirimme on viime vuosina lukenut aina voittajakirjan, joten kai joku noista on sitten pakko lukea. ;)

Darwinin puutarha on kirjastosta varauksessa. Kunhan se sieltä laskeutuu, niin olen taas vähän viisaampi.
Jukka sanoi…
Mikä se semmoinen tavallinen lukija oikein on? Sellainen, joka lukee tavallisia kirjoja? No, sellainen kirja Darwinin puutarha ei tosiaan ole. Ei juonivetoinen, ei keskushenkilön seikkailuja seuraava. Sen sijaan se on hieno kirja ihmisenä olemisen tuskasta.
Ina sanoi…
Mulla on myös periaate, että Finlandia-voittaja pitää lukea, joten toivon Hotakaista. ;) (myös siksi, että pidin sitä pirun hyvänä kirjana). Kirja-alan ihmiset ennakoivat pääasiassa Hyryn voittoa. Mutta sehän ei ole muuta kuin valistunut arvaus.

Ihmisenä olemisen tuskaa? Ah - vedit Jukka oikeasta narusta, kiinnostuin! ;D Jos saan kirjan jostain käsiini, niin luen - toinen luottolukija kehotti kyllä lukemaan sen, oli kiinnostunut kuulemaan mitä siitä löydän, jos mitään.
Anonyymi sanoi…
Tämä ei ole varsinaisesti kommentti tähän kirjoitukseen, mutta odotan TODELLA MIELENKIINNOLLA ensi kevättä ja Inahtajan arviota PETER FRANZENIN ROMAANISTA!!! Aikamoista.. ;)

http://www.hs.fi/viihde/artikkeli/N%C3%A4yttelij%C3%A4+Peter+Franz%C3%A9n+julkaisee+romaanin/1135251003419

-T :)
Ina sanoi…
Niin minäkin! :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen