Kiukkua kirjastojen puolesta

Nyt pitää inahtaa kirjastoista. Olen ärsyyntynyt enkä onneksi ole ainoa. Helsingissä pohditaan viiden lähikirjaston sulkemista (juu juu, se on vasta ehdotus, joka ei välttämättä toteudu sellaisenaan ja muutkin kunnalliset palvelut joutuvat tekemään säästöehdotuksia).

Sehän onkin hieno säästökohde lama-aikana, jolloin kirjastot ovat jälleen nostaneet kävijämääriään - katsokaas hyvät päättäjät, kun niillä köyhimmillä ja työttömäksi jääneillä ihmisillä ei ole enää varaa ostaa kirjoja, käydä leffassa tai maksaa nettiyhteyttä niin ne menevät sinne kirjastoon - oletteko muuten käyneet viime vuosina? Tai koskaan? Siellä kun ei mikään maksa mitään. Mutta ensin niiden pitäisi löytää se kirjasto ja mielellään jostain kävelymatkan päästä kun ei niillä ole varaa julkiseen liikenteeseenkään.

Aaaargh, menee hermo! Lisäksi olin tänään kirjastoalan seminaarissa, jossa oli sopivasti tarjolla kansainvälisiä tilastoja: Suomi on kirjastolainojen kärkimaa ja tässä voitamme kerrankin Ruotsin: lainoja on 19 kpl/asukas, mikä on kolminkertainen luku Ruotsiin verrattuna. Jopa Jenkeissä nuorten aikuisten lukeminen on lisääntynyt ja Obama itse on puhunut kirjastolaitoksen puolesta.

Jos haluatte aktivoitua Helsingin lähikirjastojen puolesta, niin Facebookissa ja netissä on jo ryhmiä ja adresseja.

Samaan syssyyn kiukuttelen myös siitä, että koulutkin ovat säästölistoilla taas. Turhaudun. Aina ne pienimmät??

Ehdottaisin seuraavanlaista lakiuudistusta: jokainen kansalainen voisi vapaaehtoisesti maksaa vuodessa prosentin lisää veroja ja korvamerkitä sen tiettyyn kohteeseen. Itse voisin helposti maksaa sen prosentin, jos tietäisin, että raha menisi vaikka kouluille, kirjastoille ja lasten mielenterveystyöhön. Ilmaisesta joukkoliikenteestäkin voisin maksaa. Sen sijaan tässä maassa on aika monta asiaa, joita en välittäisi tukea verorahoillani euroakaan enempää.

Tässä vasta todellista demokratiaa: kansalainen saisi halutessaan suoraa vaikutusvaltaa ja kiinnostus politiikkaan kasvaisi huimasti! Onhan meillä jo samalla vapaaehtoisidealla toimiva kirkollisverokin - ei tämä VOI olla niin vaikeaa! Äänestäisittekö te tätä? ;)

Se politiikasta, palaan ruotuun ja tämän viikon Finlandioihin huomenna.

Kommentit

Anna C. sanoi…
Hyvä kannanotto! Jotenkin laimeni ilo muotoilupääkaupunkipäätöksestä, kun tuli tämä uutinen kirjastojen mahdollisesta lakkauttamisesta. Luopuisin mielelläni kaikista juhlavuosista ja isoista spektaakkeleista - jos olisi pakko - mutta en kirjastoista. Mikään ei edistä kulttuuria niin tasa-arvoisesti ja monipuolisesti kuin kirjastolaitos. Inan ehdotus vapaaehtoisesta veroprosentista on hyvä. Aika lailla puoliksi taitaisin minäkin prosenttini jakaa kirjastojen mielenterveyspalvelujen puolesta. Miksi aina otetaan ensin pois niiltä, joiden on vaikeinta pitää meteliä itsestään.
BLOGitse sanoi…
YES!
Paitsi etta ilmaista ei ole. Verorahoilla kaikki kustannetaan
MUTTA
siksi tuo korvamerkitty idea onkin hyva!
Miksei kansalaiset saisi paattaa vapaaehtoisesti maksavansa osuuden jonkin yllapidosta? Hieno idea!
Blogillani kaydaan sananvaantoa ILMAISESTA. Mielestani ei ole mitaan ilmaista. Koko sana on aivan vaara!
Mika olisi parempi?
En halua tassa blogiani promotoida mutta loydat sen profiilistani 'suomeksi' liitteella.

argh! sanon minakin
ja
toivotan kuitenkin rauhallista illan jatkoa! :)
tyttö sanoi…
Moi, sut on haastettu, täällä: http://sinaoletratti.blogspot.com/2009/11/lukulaari.html
Anna C. sanoi…
Hih, olipa jäänyt monimerkityksellisesti ja-sana pois kommentistani. Piti kirjoittaa: kirjastojen JA mielenterveyspalvelujen puolesta, mutta kirjoitinkin kirjastojen mielentervetyspalveluista. Mutta mikä olisi mielelle parempaa hoivaa kuin hyvä kirja ja hyvä seura, kumpaakin on kirjastossa tarjolla.
Unknown sanoi…
Mun lähikirjastoni Punavuori lakkautettiin jo useampi vuosi sitten. Tein vastavedon muuttamalla ulkomaille - ja samalla romahti suomalaisten kirjojen lukemiseni.
Ina sanoi…
Haa! Päättäjät vaviskaa, kun kaikki maailman lukutoukat yhtyy! ;) (perustankin yleishumaanin lukutoukka-puolueen!)

Blogitse: saa promota omia blogejaan täällä ilman muuta, sehän on hyvä tapa löytää uusia blogeja - oon käynyt jo aiemminkin lukemassa!

Anna C: kirjastot ovat aikamoinen mielenterveyspalvelujen tarjoaja, ikävä kyllä... Sen huomaa, kun juttelee kirjastoihmisten kanssa - käy paljon yksinäisiä ihmisiä, joille kirjaston työntekijät ovat tärkeä kontakti oman kodin ulkopuolella.

Tyttö: kiitos kiitos, nyt on tullut haasteita useampi, joten täytynee jo reagoida vaikka mulla tulee niissä aina iso tänka på! ;)

Dona: ymmärrän. Tämä sun kommentti sopisi täydellisesti johonkin kirjasto-adressiin: lakkauttakaa vaan kirjastot ja menettäkää nuori työvoima ulkomaille! ;)
pilami sanoi…
Loistava idea! Miksi ei tosiaan voisi korvamerkitä jotain vero-osaansa haluamalleen kohteelle. Mut hei, mitenköhän sen korvamerkityn vero-osuuden valvonta - onhan kunnat käyttäneet jo nytkin niitä luokkakokojen pienentämiseen saamiaan rahoja ihan muuhun toimintaan...
Marjaana sanoi…
Mutta eihän niillä kirjastoilla tehdä mitään, kun kirjojakin on liikaa lukemattomina: http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Kirjaston+kirjoja+poltettiin+kaukol%C3%A4mm%C3%B6ksi+Helsingiss%C3%A4/1135251047283

Menee kylmät väreet näitten asioitten kanssa. Suljetaan kirjastot, poltetaan kirjoja... Ihan tulee Fahrenheit 451 mieleen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen