AivojumppaaKyllä uutiskirjeellä voi näköjään myydä kirjoja - tuli meiliin mainos, joka osui ja upposi suoraan kotipsykologin sydämeen (tai aivoon): Aivot. Käyttäjän käsikirja.

Se piti saada heti, eikä suotta: jenkit osaavat tämän lajin. Matthew MacDonald on kirjan tekijä (ohjelmisto-opastausta selittää perusteellisuuden ja insinöörihuumorin, kirjallisuusopinnot sen, että tekstiä on kiva lukea). Sen lisäksi tekijätiimiin kuuluu seitsemän (7!) muuta tarkastajaa, mm. yksi neurotieteen proffa.

Ei ihan huono tapa tehdä tietokirjaa maallikoille, vaikkakin kallis. Kirja on nimensä mukaisesti käyttäjän käsikirja: aivot ja niiden optimaalinen käyttäminen ja hoitaminen käydään läpi perusteellisesti niin biologian kuin psykologian osalta; miten pitäisi syödä, miten vähentää uniongelmia, miten tunnistaa kestävä parisuhde jne. Mukana on biologian oppitunnin lisäksi uni, ravinto, muisti, tunteet, havainnot, järki, sukupuolten välinen sota ja jopa persoonallisuustesti.

Monitieteisyys kannattaa: sujuvan tekstin lisäksi kirjassa on paljon esimerkkejä, testejä, kuvia, faktalaatikoita, tositarinoita, ohjeita aivoista huolehtimiseen ja jopa avaimet onneen (tai ainakin selitys siihen, miksi jatkuva onnen tavoittelu on turhaa). Miinusta annan välillä vähän rasittavan amerikkalaisesta tyylistä ja insinöörihuumorista.

En tiedä, mitä lääkärit, biologit tai psykologit sanoisivat, mutta hehän eivät kuulukaan kohderyhmään - kotipsykologin mielestä tämä on onnistunut esimerkki mutkikkaan asian popularisoinnista. Kirjasta voi sitä paitsi poimia helposti itseä kiinnostavat osiot.

Kenelle: Kotipsykologin must-opas, jolla voi jatkossa perustella illanistujaisten mutu-psykologian tieteellisenä faktana. Lue ja loista aivotieteen ammattilaisena!

Alkulause: "Tämä kirja kertoo aivoiksi kutsutusta kosteasta massasta rypistynyttä solukudosta sekä siitä, miksi tämä elin on vastuussa kaikesta - niin todellisesta rakkaudesta kuin siitä, että yleensä nousemme ylös sängystä aamuisin."

Jälkimaku: Pitää nukkua enemmän.

Starat: 3,5.

Kommentit

Pia [Kaukomara] sanoi…
Olen seuraillut blogiasi jo jonkin aikaa, ja nyt oli pakko kommentoida. Taisin saada saman uutiskirjeen mutta vasta tämän postauksen luettuani tajusin, että minähän ehdottomasti tarvitsen tuon kirjan! Nyt vaan tilailemaan...
Katja sanoi…
Mä huomasin kans tän kirjan jostain suoramarkkinoinnista. Oliko se naisten ja miesten välinen aivoero sitä samaa paskaa vai tarjosiko jotain uutta?
Ina sanoi…
Osittain samaa paskaa, mutta osittain uuttakin - siinä ei oikeastaan tarjoilla mitään totuuksia, vaan eri näkökulmia tiettyyn asiaan. Mulle uusi asia oli esimerkkinä ollut ajat sitten tehty ja aika karu ja huonosti päättynyt sukupuolenvaihdosleikkaus lapselle. Ei mennyt hyvin - siitä sitten opittiin, että ei niitä noin vaan voi mennä vaihtelemaan lääkärin fiilispohjalta.

Pidän siitä, että lukijalle annetaan aika paljon päätä itse -tyyppistä historia- ja taustatietoa, samoin homoudesta esitetään eri näkökulmia totuuden julistamisen sijaan. NÄIN valistuneelle ja psykologiansa sekä biologiansa aikoinaan huolella lukeneelle kotipsykologille paljon on tuttua, mutta onneks paljon uuttakin. ;)
Ina sanoi…
Ps. mun postauksessa on yksi harhaanjohtava lause (vain yksi): viittaan kalleuteen, jolla tarkoitin tuotantotavan kalleutta (laaja tekijätiimi), en kirjaa, joka on kirjaksi halpa (36 e, jos en muista väärin). Suomen kokoisessa maassa on harvemmin mahiksia valjastaa tällainen asiantuntijamassa yhden oppaan fiksaamiseen...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen