Vesille Inahtajan mieli!Vielä pari viikkoa töitä ja sitten loma! Koska vietän kesäloman pääasiassa veneessä, aion omistaa tämän postauksen parille venekirjavinkille. Varoitus: postaus sisältää stereotypian, jonka mukaan miehet veneilee ja naiset vikisee väkisin messissä, ainakin alkuun. Jos olet sen sijaan synnynnäinen naisveneilijästara ja veneen kapu, voit ostaa nämä kirjat ehkä miehelle. Tai odottaa seuraavaa postausta.


No. Aloitin pari kesää sitten veneilyn totaalisena maakrapuna ja oli aika vaikeaa. Ihan kaikki. Olisipa silloin ollut luettavana yksi ehdottoman hieno kirja, niin kaikkien elämä olisi ollut tosi paljon helpompaa (myös Kaivarin rannassa kävelleiden viattomien ohikulkijoiden).


Niinpä suosittelen kaikille veneeseen jollain lailla astuville maakravuille Jonas Ekbladin ja Börje Wallinin loistavaa "Gastens hemliga handbok" -opasta. Älä huolestu: ruotsi on helppoa ja kuvia paljon, joten nyt on syytä treenata toista kotimaista, varsinkin jos suuntaa saaristoon.


Kirjan nimi on suomeksi suunnilleen Gastin salainen käsikirja (gasti on vähän niinku veneen henkilökunta erotuksena kapteenista, joka on kapteeni) ja se on loistava!!


Ensinnäkin kirja lähtee liikkeelle todella alkeista eli suunnilleen siitä, miten astutaan veneeseen. Tai itse asiassa ekan luvun nimi on Varför båtliv, joka on ylipäänsä pirun hyvä kysymys maakravun näkökulmasta. Kirja käsittelee lisäksi sekä moottoriveneitä että purjeveneitä sopivan kevyellä tasolla. Kaikki termit selitetään selväsanaisesti ja alusta pitäen ja termejä käytetään vain kun on pakko. Mukana on kuvia, sarjakuvia, huumoria ja ennen kaikkea miljoona käytännön vinkkiä, joita kukaan ei osaa muuten kertoa ihmiselle, joka ei ole ikinä veneillyt.


Ihan parhaita ovat kirjan sivussa kulkevat "salaisuudet", jotka sisältävät juuri tätä veneilyn suurta ja rasittavaa salatietoa - yksi ilahduttavimpia niistä on salaisuus, jonka mukaan epäonnistunut rantautuminen on AINA kapun vika ja piste. ;D Kapun vika siksi, että jos rantautuminen menee pieleen, kapu on yliarvioinut gastin taidot. Hehe. Tätähän ei kuitenkaan kannata kertoa kapulle silloin, kun on rantauduttu heinäkuisessa Hangossa puoli metriä sisään laituriin, jonka ympärillä päivystää puolet tuttavapiiristä ja loput puolet moikkaavat merellä iloisesti loppukesän.


Kuten huomaatte, voisin paasata tästä asiasta loputtomiin, mutta säästän teitä: sanonpa vain, että suosittelen tätä käytännön opasta ehdottomasti kaikille veneilyn aloittaville ja myös niille, jotka aikovat olla veneessä vieraina yli viikonlopun. Koska kirja on kevyt ja ruotsalaisen pirteä (olematta tekopirteä) siitä tulee myös ihan oikeasti sellainen olo, että veneily voisi olla kivaa. Kuten onkin. Ainakin jo tokana kesänä.
Kirjan sisältöön kuuluu veneilytekniikan lisäksi myös ruuanlaitto,- tapaturma- ja turvallisuusvinkkejä - siinä on ihan tarpeeksi tietoa myös purjehdustekniikasta ja moottoreista, että kirjan kehtaa ostaa miehelle. Huom: kirja on koeluetettu parilla veneilevällä miehellä, jotka tykkäsivät. Ei voi kuin todeta, että kyllä ruottalaiset osaa - ja miksi ihmeessä suomeksi on tarjolla vain ahdistavia ja mutkikkaita sääntöoppaita? En ymmärrä.
Ja mistä sen nyt kesäksi sitten saa - itse ostin aikoinaan Akateemisesta kirjakaupasta, netistä löytyy näemmä Bokus-verkkokaupasta.
Onneksi suomeksi on tehty tänä keväänä kuitenkin hieno avaus samassa kevyessä opas-hengessä, nimittäin kuvassa oleva kaunis Merikokin messissä -keittokirja. Ostin sen äskettäin, mutta vaikuttaa nyt jo lupaavalta, koska viime kesän aikana tuli ammennettua oma idealaari veneessä kokkaamisen suhteen aika tyhjiin: kirjassa on hienot kuvat, tasoltaan vaihtelevat reseptit sekä vinkkejä ja ideoita veneessä kokkaamisesta ja ruokavaraston ylläpidosta. Mikä tärkeintä, monissa on mukana vaihtoehtoresepti siihen tilanteeseen, jolloin on nähty joku kaupan tapainen viimeksi viikko sitten ja kaapeissa on jäljellä säilykkeitä ja yksi melkein ok tomaatti.
Näillä kahdella oppaalla päästään ilman solmuntekotaitojakin jo aika pitkälle: gastilla kestää hermo ja kapulla hyvän ruuan ansiosta hyvä mieli! Hiiohoi!

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tämä tekstihän saa haluamaan merelle ihan saman tien! :)

-t
Ina sanoi…
Hyvä hyvä - niin on tarkoituskin! ;D Ovela kun olen, niin haluan edistää naisveneilyasiaa ihan oman edunkin takia; paitsi että näkee enemmän tuttuja niin aletaan väkisin panostaa myös naisten saunatiloihin...

Sitä paitsi haluan helpottaa muiden aloittelevien naisveneilijöiden elämää - jos tästä lukutoukasta on saatu irti innostunut veneihminen niin kenestä vaan voi saada, se on fakta!

Harkitsen jopa blogin muuttamista heinäkuun ajaksi vene-lomablogiksi ja päiväkirjaksi siitä, mitä nainen tuumailee vene-elämästä (ja aika paljon tulee tuumailtua kaikenlaista) - mutta ensin pitää selvittää toimiiko langaton verkko ja onko yhtään ainoaa lukijaa heinäkuussa.. ;)

Onko teitä??
Anonyymi sanoi…
Kirjoitukset vene-elämästä kuulostavat herkulliselta ajatukselta. Sen lisäksi, että kerrot mitä kirjoja olet lueskellut kannella loikoillessasi...
Ina sanoi…
Blogin pito takaisi myös sen, että kaiken puuhastelun ja sosialisoinnin keskellä ehtisi lukeakin toisin kuin viime kesänä kun tietäisi, että voi raportoida lukemastaan.. ;) Vaikka yleensä olen lomalla tarkoituksella täysin unplugged, mutta pistän harkintaan!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen