Teetä ja sympatiaa mieskirjailijoille (not)

Voi voi. Nyt on kauhia itku Hesarissa(kin), kun Panu Rajala ja Tervo jäivät ilman Finlandia-ehdokkuuksia. Kumpaakaan kirjaa en ole lukenut, joten sikäli olen ihan jäävi (vähän Rajalan Waltari-elämäkerran sivuutus tosin ihmetyttää jo Waltarin juhlavuoden takia), mutta toisaalta ärsyttääkin koko kohu: arvellaan heidän olleen liikaa pintajulkisuudessa ja siksi jääneen ilman ehdokkuutta. Tervo on ollut ehdokkaana jo lukuisia kertoja ja molempien miesten kirjat myyvät joka tapauksessa, joten en usko heidän yöuniaan täysin menettävän.

Se mikä tässä ärsyttää on se, että mitä väliä sillä, miksi heidät hylättiin - fakta on, että lahjakkaista naiskirjailijoista valtaosa on jäänyt ilman kaikkia mahdollisia ehdokkuuksia ja palkintoja vuosisatoja. Ja jää edelleenkin. Joten en jaksa sympata Rajalaa ja Tervoa tässä asiassa ihan hirveästi, jollain kriteerillä ne ehdokkaat on valittava ja joku jää aina ilman. Snif.

Sitten vielä huvittava juttu eilisestä Hesarista: onko kaikille muille itseäni lukuun ottamatta ollut itsestäänselvää, että Muumipeikko on homo? ;D Minä kun luulin, että se seukkaa viattomasti Niisku-neidin kanssa, mutta kuulemma Muumipeikon oikea rakkaus on Nuuskamuikkunen ja Niisku-neiti on vain fag hag (homojen naisihailija). Jassoo? Kyllähän Muumipeikko kieltämättä aina jää Nuuskamuikkusta kaipailemaan, kun Nuuskamuikkunen katoaa "riettaille retkilleen". Why not? Eli yhtä lailla kuin kaikki palkintoehdokkuudet ovat subjektiivisia ja aikaan sidottuja valintoja, hyvän taiteen tunnistaa siitä, että siitä voi tulkita oikeastaan ihan mitä vaan - MOT. ;)

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Oon kyllä kanssa kuullu vihjailuja Muumipeikon ja Nuuskamuikkusen väleistä, mutta kieltäydyn totaalisesti uskomasta sellaseen. Kukapa ei kaipais ystäväänsä, jos toinen lähtee puoleksi vuodeksi pois. Enkä myöskään suostu uskomaan sitä, että Pappa on juoppo. Toiset meistä vaan haluaa säilyttää naiivisuutensa :).

Ja oon kyllä niiiin samaa mieltä tuosta ehdokkuushaloosta. Tietysti täytyy aina varoa ettei mennä toiseen suuntaankaan äärimmäisyyksiin. Vaikka naiset ovat olleet vuosisatoja sivuroolissa, ei huonoa naista saa nostaa hyvän miehen yli. Ja silti tekee mieli aina pitää naisten puolia ihan kiusallaankin...
Katja sanoi…
Mitäh! Muumimaailman nettisivuilla sanotaan että Muumipeikko, vaikka hahmona onkin vähän gay, on nimenomaan ihastunut Niiskuneitiin! I rest my case. ;) Mutta sellaisia huhuja olen kuullut että Tiuhti ja Viuhti olis Janssonin ja ystävättärensä alter egot..

Muuten olen Inahtajan kanssa äärimmäisen samaa mieltä tästä miesinahtelusta. :D Jos joku sattui lukemaan Tommy Tabermannin marailun Iltiksestä niin siinäpä vasta drama queen.
Ina sanoi…
Voi Tommy - tuliko sille paha mieli? ;) Jari ja Panuhan suhtautuivat musta asiaan oikein coolisti; hupaisaa muuten, että suomenruotsalaisten kirjailijoiden sivuuttamista ei juurikaan nostettu julkisuuteen, vaikka oli (imho) paljon radikaalimpi veto.

Mutta kuten sanottu: aina joku jää ilman. Sen sijaan olen vähän hämmentynyt kyllä siitä, että Mauri Kunnas ei ole koskaan ollut Finlandia Junior -ehdokkaana (Junior julkistetaan tällä viikolla).

Onkohan jo tehty joku genderblender-gradu teemasta Muumilaakson salatut roolileikit? Ja ilman Toven omaa suuntausta olisiko asiaa todella tultu joskus nostaneeksi esiin...
Anonyymi sanoi…
Hei Leidit,

Finlandia on kirjapalkinto, ei kirjailijapalkinto. Silla palkitaan ehdokkaaksi asetetuista´vuoden parhaista kirjoista se tuomaridiktaattorin mielestä paras. Tää tuntuu hiukka hämärtyneen sekä median että tavallisen sivujenplärääjän silmissä. Siksi ei voida puhua siitä, että olisi jo jonkun kirjailijan vuoro, tai että joku on sivuutettu, tai että on naisten vuoro tms. Nobel annetaan enemmän elämäntyöstä, Finlandia nimenomaisesti kirjasta.

t Håå Måilanen
Ina sanoi…
Tämä on kyllä hyvä täsmennys, Finlandia on henkilöitynyt liikaa ja aika paljolti sen ansiosta, että mediassa haastatellaan ilman ehdokkuutta jääneitä kirjailijoita ja henkilöidään palkintoa muutenkin kovasti - se on tietysti inhimillistä, kun kirjoja ei voi haastatella. ;)

Onneksi on nyt Kirjahdus-palkinto, joka keskittyy vain ja ainoastaan kirjoihin ilman rajoituksia - laittakaapa ehdokkaita tulemaan! ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Julkkareiden jälkeen