Kirjailija hämmästyy kesken loman

Terveisiä Ahvenanmaalta! Heräsin iloiseen ja erittäin harvinaiseen yllätykseen eli kirjakritiikkionnitteluihin - päivän Hesarissa on hieno arvio Henkien saaresta kriitikko Arla Kanervan arvioimana, kritiikin voi lukea tästä. 

Miksi yllätys? No siksi, ettei kirjaa oikeastaan ole vielä julkaistukaan, mutta ei se haittaa. Kirjan teema mm. Itämeren tilasta on osoittautunut tänä kesänä ikävän ajankohtaiseksi, kun sinilevätilanne on pahin vuosiin, trumputin käy vierailemassa Helsingissä ja ilmastonmuutos hurjine helteineen tuntuu suomalaistenkin nahoissa. Nämä ovat kirjassa tärkeitä teemoja, vaikka itse kirjoitin kirjan maailman pohdinnan lisäksi repivästä rakkaudesta.

Henkien saari on seikkaillut ennakkopokkarina pitkin saaristoa valekannella - oikea kirja on erivärinen. Tämä kirja jäi Högsåraan.


On aina kyseenalaista, saako kirjailija kommentoida kritiikkiä, koska kritiikkejä ei tehdä kirjailijoille, vaan lukijoille. Ehkä ei pitäisi sanoa mitään, mutta sekin raja on viime vuosina loiventunut, joten sanon tämän verran: pidin kritiikistä. Se onnistui mielestäni tiivistämään kirjasta olennaiset asiat ja kuvailemaan sisältöä niin, että lukija voi arvioida kiinnostaako kirja ollenkaan. Moitteetkin tulivat ihan aiheesta, jonka tiedostin itsekin. Moitteita oli vähän, joten kritiikistä on helppo olla iloinen.

Olen jättänyt kirjan kesäpokkariversiota saariston satamiin loman aikana (kirjaa voi seurata Instassa #henkiensaari) ja antanut sitä muutamille paljon lukeville ystäville, joilta on jo tullut palautetta. Siitä olen uskaltanut päätellä, että ei se ihan huono ole. Itse pidän sitä edellistä kirjaa parempana, mutta voi se olla huonompikin. Vaikea sanoa, kun on itse tehnyt joka sanan. Trump ei tästä kirjasta pitäisi, mutta onneksi ei ole riskiä siitä, että hän sitä lukisi tai twiittaisi. Toivon, että muutama muu lukija löytää kirjan ja saa ajatuksia maailmasta ja elämästä. Ei kirjoilla sen suuremmin voi maailmaa oikein parantaa, mutta yrittää täytyy, siitä olen tämän kesän jälkeen entistä vakuuttuneempi.

Onneksi olen vielä veneilemässä saariston suojissa, niin ei tarvitse alkaa liikaa jännittää tulevaa - kirja julkaistaan 9.8 ja on kaupoissa sillä viikolla, nettikaupoista sitä saa varmaankin jo tilailla ensi viikolla.

Mutta vielä on vähän aikaa hellettä ja iloista kesää luvassa, nauttikaa!

Utön helle oli uusi kokemus, vaikka käydään siellä joka vuosi. Ihanaa kesää!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan