Inahduksen parhaat ja muuta avautumista


Hesarissa listattiin tänään Hesarin kriitikoiden tänä vuonna ylistämät kirjat. En tiedä, olenko hämmästynyt vai nolostunut siitä, miten harvoja kirjoja olen niistä lukenut ja varsinkin siitä, miten harvoista kirjoista olen samaa mieltä Hesarin kanssa.

No mutta. Johan on monesti todettu, että blogit ovat asia erikseen ja ammattikritiikki on ammattilaisten tekemää - sitä paitsi blogien lukijakunta poikkeaa jossain määrin päivälehdistä, joten molemmat palvelevat omia lukijoitaan. Hesarin ylistämistä kirjoista löysin vain kaksi vielä omalla lukulistalla olevaa: toinen on Mikko Rimmisen Nenäpäivä, jota alan lukea seuraavaksi ja toinen Olli Jalosen Poikakirja, jota odotan lainaan ja jota monet kollegat pitävät yhtenä vuoden parhaista kirjoista. Markus Nummen Karkkipäiväkin kiinnostaa, mutta menee varmaan ensi vuoteen.

Katsoin huvin vuoksi blogista omat vuoden parhaat kirjat, joille olen antanut 4 tai 5. Nyt huomaan harmillisen puutteen: tietokirjat puuttuvat melkein kokonaan. Johtuu siitä, että luen pääasiassa oman talon tietokirjoja (joita on paljon) enkä ole kehdannut mainostaa niitä täällä (vaikka monia olisi kannattanutkin). Yksi niistä löytyy Hesarin listalta: Jani Kaaron Terveenä 100-vuotiaaksi, josta sekä oma mies että isä ovat innostuneet kovasti. Suosittelen. Luulen, että tulen jatkossa muuttamaan tätä käytäntöä ja ainakin kertomaan blogissa niistä Avaimen tietokirjoista, joita luen parhaillaan (huomautan, että en tee kustantamon tietokirjoja enkä päätä niistä, joten luen ne sikäli neutraalisti).

Samaan syssyyn korjaan myös yhden turhan kainouden ja kerron omasta mielestäni vuoden Inahdusmaisimmasta tietokirjasta, jolle haluan myöntää erityisen Lukutoukka kiittää -palkinnon: Jarmo Papinniemen ja Kaisa Neimalan Aloittamisen taito, johon on koottu sekä kotimaisen että maailman kirjallisuuden parhaita alkuja ja vielä selostettu miksi. Olen maininnut tästä ohimennen ennenkin, mutta koska teosta ei ole noteerettu lainkaan Hesarissa, haluan antaa tämän erityisen kunniamaininnan kirjalle, joka esim. jokaisen kirjailijaksi haluavan pitäisi lukea. ;) Arvion voitte lukea esim. Jenniltä. Noin. Sitten se vuoden parhaat -kirjalista takaperin syksystä tammikuuhun:

Petri Taminen: Muita hyviä ominaisuuksia (Tammi)
Miina Supinen: Apatosauruksen maa (WSOY)
Sami Hilvo: Viinakortti (Tammi)
Vappu Orlov (toim): Venäläisiä kertojia (Avain)
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja (WSOY)
Ian McEwan: Ikuinen rakkaus (Otava)
Haruki Murakami: Suuri lammasseikkailu (Tammi)
Claudie Gallay: Tyrskyt (Avain)
Panu Rajala: Lasinkirkas, hullunrohkea. Aila Meriluodon elämästä ja runoudesta. (WSOY)
Paolo Giordano: Alkulukujen yksinäisyys (WSOY)
Elina Hirvonen: Afrikasta. Muistiinpanoja vuosilta 2007-2009 (Avain)
Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta (Avain)
Seija Vilén: Mangopuun alla (Avain)
Jhumpa Lahiri: Kaima (Tammi) (ja muutkin Lahirin teokset)
Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max (Teos)

Seuraavaksi on teidän vuoronne avautua vuoden parhaista kirjoista - kuten huomaatte, täällä ei ole mitään jääviyssääntöjä, joten voitte kehua myös omia tai kavereiden kirjoja? ;)


Kommentit

sonja/lukuhetket sanoi…
Jännityskirjoista jännin oli Keplerin Hypnotisoija. Normikaunosta kumarruksen saa Pulkkisen Totta ja puolestaan läimäytys valkoisella hansikkaalla menee Rimmisen Nenäpäivälle. Muistelmista vähän muotihulluun vetosi Tervon Huimaavat korot. Matkakirjoista ehdottomasti lukemisen arvoinen oli Hiltusen Afrikasta - muistiinpanoja vuosilta 2007-2009. Nuortenkirjoista sarja Nälkäpeli tempaisi lukijan mielenkiintoiselle matkalle vaihtoehtoiseen todellisuuteen.
Laura / Lukuisa sanoi…
Listaan blogiini joskus joulun jälkeen vuoden parhaimmat lukukokemukset, sillä vielä on aikaa lukea tälle vuodelle! Mutta listalla tulee varmasti olemaan mm. Janssonin Muumipapan urotyöt, Montgomeryn Annan nuoruusvuodet, Sara Gruenin Vettä elefanteille ja Thomas Keneallyn Schindlerin lista.

Alkuvuodesta lukemani kirjat olivat aika höttöä, mutta kesän aikana tilanne parani. Tai siis kykyni valikoida hyviä kirjoja parani :D
Katriina sanoi…
Vuoden kirjat -termi tarkoittaa siis ilmeisesti kirjoja, joita kukin on vuoden aikana lukenut, ei vuoden 2010 vuonna julkaistuja (Jhumpa Lahirin 2005 suomennetusta Kaima-teoksesta päätellen). Tässä oma listani, jonkinlaisessa vaikuttavuusjärjestyksessä.

Margaret Atwood: Wilderness Tips
Margaret Atwood: The Tent
Nedjma: The Almond
Aila Meriluoto: Lasimaalauksen läpi
Brian Chikwava: Harare North
Paul Auster: Invisible

Eniten luin swahilinkielistä runoutta, mutta koska sitä ei ole suomennettu, jätin pois lukijaystävällisyyden vuoksi :) Suomalaisia teoksia luin vain muutaman, siitä niiden vähäisyys.

Tosin on lisäksi yksi suomalainen romaani, jonka luin muistaakseni viisi kertaa lähes perä jälkeen, joka sai pohtimaan maailmankatsomustani ja mielikuvitukseni luonnetta enemmän kuin mikään toinen kirja, jonka henkilöhahmoja aloin kuvitella eläviksi ja jonka ansiosta heräsin useana yönä täynnä uusia ideoita. Mutta vaikka Ina sanoi, että omia kirjoja saa mainostaa, niin en kuitenkaan laita tuota omaa romaaniani listaan, kun samanlainen lukukokemus tuskin on jaettavissa :)
annika sanoi…
David Mitchell: Pilvikartasto
Torgrim Eggen: Sisustaja
F. H. Burnett: Salainen puutarha
Erich Segal: Love Story
Kjell Westö: Leijat Helsingin yllä
Paul Auster: Mr Vertigo
David Nicholls: One Day
Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

:)
Ina sanoi…
Kyllä: tänä vuonna luettuja kirjoja, siis vanhojakin! Hesarissa olivat tietysti uutuuksia, mutta täällä voi olla mitä tahansa. ;) Hyviä vinkkejä, tosi kiinnostavaa nähdä, mitä lukijat lukevat!
Seija Vilén sanoi…
- Taivassalon "Oi, tule katsomaan". Kirjoitan siitä kohtapuoliin blogiini (koska en jaksanut odottaa jouluun asti, että saisin lukea sen...). Se on ihana, Hieno kirja niille, jotka pitävät Italo Calvinon matkamiehestä. Kokeilevan proosan ja kauniin kielen ystäville. Taivassalo on vaan niin taitava.

- kaikenlaiset versiot Kalevalasta, johon olen totaalihurahtanut

- ja haluaisin mainita myös ison kasan Avaimen kirjoja! :) Ne ovat minulle ehkä sattuneesta syystä tutuimpia ja rakkaimpia. :)
Karoliina sanoi…
Minulla, listahullulla, ei ole listaa, josta voisin tarkistaa mitä tänä vuonna on tullut luettua. Mutta muutamia vahvasti mieleen jääneitä olivat ainakin:

Melissa Bank: Nyt nappaa (uudelleen luettuna) ja Täydellinen juttu
Peter Franzén: Tumman veden päällä
Markku Pääskynen: Enkelten kirja ja Vihan päivä
Susanna Alakoski: Sikalat
Ian McEwan: Rannalla
Chimamanda Ngozi Adichien: Puolikas keltaista aurinkoa
Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
Kathryn Stockett: The Help (Piiat)
Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet
Carol Shields: Rakkauden tasavalta
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love
Märta Tikkanen: Kaksi

Nyt on kesken Anne Tylerin Avioliiton lyhyt oppimäärä, jonka varmasti luen tänä vuonna loppuun, ja joka todennäköisesti pääsee listalle, ellei Tyler onnistu tyrimään loppua täydellisesti. Ai, ja kesken on myös Sara Gruenin Vettä elefanteille, josta kaikki pitävät kauheasti, mutten uskalla vielä luvata omasta puolestani. :)

Lopuksi täytyy vielä sanoa, että Katriinan loppukommentti oli mahtava. :D Samaa voisin sanoa omasta käsiksestäni, jota ei voi kuitenkaan kirjaksi (ainakaan vielä) laskea.

Karoliina
Anonyymi sanoi…
Nostan omalle listalleni, nopeasti ja äkkimuistellen, ainakin Doris Lessingin elämäkerran toisen osan (mahtavaa tekstiä!) ja Gregory Maguiren Noidan. Ja varmaan paljon muutakin, kun muistini kohta alkaa huutaa :).

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan