Jari Tervo: KoljattiSumma summarum: On olemassa kaksi mahdollisuutta: Jari Tervo on kirjoittanut nerokkaan mestariteoksen ja minä olen idiootti tai joku on mokannut jotain. Olen valmis ottamaan riskin ja idiootin leiman otsaan. Olkaa hyvä.


Arvio: Unohdetaan Pekkarisen tupeet, puolihauskat nälvinnät Stubbista ja Kataisesta – unohdetaan jopa, että on olemassa pääminsteri, joka muistuttaa Lahnasta yksi yhteen. Otetaan ihan vain romaani romaanina.


Se on silti huono.

Miksi?

Punainen lanka puuttuu. Kirja on tyylillinen sekasikiö. Ajoittain mennään poliittisella satiirilla, sitten lipsutaan väsyneen veijaritarinan puolelle. Tiukka mediakritiikki sentään toimii, parhaimmillaan naurattaa, terävin Tervo vilahtaa.

Väliin tulee kaikenlaista epäselvää huttua kuten pääministerin kellariin vangitsema nainen - miksi? Outoa, ettei media pidä tätä tupeeta huonompana vitsinä aikana, jolloin Euroopasta paljastuu jatkuvasti naisia kellareissa pitäneitä psykopaatteja. Mielestäni kellariin vangittu pääministerin morsian on mauton vitsi ja yksi vähintäänkin turhista sivujuonista.

Seuraa pääministerin outoja hallusinaatioita, puolihauska matka kansan pariin ja vielä oudompi sivujuonne Putinin elämästä sekä väistämättä viimeinen valtioselkkaus. Media saa kyllä ansaitsemansa haukut, mutta ihan kokonaisen kirjan aiheeksi se ei näillä eväillä riitä. Pääministerin burnout ja ahdinkokin jää oudon yhdentekeväksi. Loppua kohti kirja hyytyy, vaikka vauhti kasvaa.

Kun en tajua, niin en tajua. Jos Tervo olisi palautettu omaan kellariinsa kirjoittamaan Koljatti numero kaksi, tästä olisi voinut tulla kelvollinen kirja. Silti olen sitä mieltä, että liika yhdennäköisyys Vanhasen kanssa on kirjan suurimpia ongelmia – se ei jaksa huvittaa koko kirjan ajan, vaikka esimerkiksi kuvaus kielitaidottomasta Lahnasesta maailmalla on liikuttava ja kirjan parhaita jaksoja.

Kun olen ikävälle linjalle lähtenyt, niin olen sitä loppuun asti: kiitos lööppien, huonoksi kirjaksi tämä myy hyvin. Ostakaa te parempaa luettavaa.

Kenelle: Jari Tervo -fanit lukevat anyway ja hyvä niin. Ei suositella alle 45-vuotiaille ainakaan.


Alkulause: ”Alussa oli Kekkonen.”


Jälkimaku: Miksi, Jari, miksi??


Starat: 2. Pidin Tervon Rovaniemi-veijariromaaneista. Toivon pikaista paluuta siihen settiin.

Kommentit

Tuure kirjoittaa sanoi…
Ajattelin jossain vaiheessa lukea jotta pysyn ajan tasalla. Ainakin puhetta on kirjasta sikiänyt, jos se oli sen tarkoitus.
Tuure kirjoittaa sanoi…
Mut musta kyllä toi alkulause on aika nerokas: 'Alussa oli Kekkonen'!! :)
Ina sanoi…
No se olikin kieltämättä ihan hyvä. ;) Kirjan alku on parempi kuin loppu, ja kuten sanottu: aina kannattaa kokeilla itse niin näkee..

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hilppa kertoo tulevaisuuden

"Method Ina": Iltavillien lasten äänikirjarauhoitus

Paluu menneisyyteen