Naisnäkökulmaa Ilman-ilmiöön

Nyt ei kestä enää. On pakko Inahtaa tämän hetken kuumasta perunasta eli Ville Hännikäisen Ilman-teoksesta, joka on tuonut puutteessa olemisen ja pakkoselibaatin yleisönosastonpalstoille. Nostan hattua Hännikäiselle tämänkin tabun nostamisesta pöydälle seksi-pakkomielteisessä kulttuurissamme, mutta alan ärsyyntyä siitä seuranneista mielipidekirjoituksista tosissaan.

Lyhyt briiffaus aiheesta: Hännikäinen on kirjoittanut pamfletin siitä, miten nörtit eivät saa tässä maassa naisia ja alfaurokset vievät kaikki sekä miten nuoret bileprinsessat vielä pilaavat seksihurjasteluillaan ja ylimielisyydellään nörttien lopunkin itsetunnon ja mahikset. En puutu Hännikäisen bordelli-avauksiin ollenkaan, kun en ole kirjaa lukenut, mutta muutama täysin subjektiivinen pääkaupunkiseutukeskeinen kommentti kirjan herättämään mediakeskusteluun.

Ensinnäkin: suurkaupungeissa alfaurokset vievät kaiken, näin se on. Hännikäinen on tässä täysin oikeassa. Tilanne on tuttujen mukaan vielä Helsinkiäkin karumpi esim. New Yorkissa, jossa naiset taistelevat menestyneistä miehistä verissä päin. Syy: jokaista alfurosta kohti on vähintään viisi menestynyttä ja hyvännäköistä uranaista. Voinkin lohduttaa Hännikäistä sillä tiedolla, että kunhan nuoret bileprinsessat ovat aikansa riittävästi riekkuneet, he havaitsevat melkein kaikkien ihannemiestensä olevankin jo naimisissa, elleivät ole ajoissa tajunneet napata jotain heistä nalkkiin jollain Tanja Karpelan mystisesti hallitsemalla konstilla.

Tämän faktan näkee esim. siitä, että jos yli kolmekymppinen pariskunta eroaa ja mies on mistään kotoisin, hänellä riittää vientiä välittömästi ja luultavasti uusi avioliitto on suunnitteilla vuoden sisällä. Vaikka nainen olisi kuinka upea, hän havaitsee usein silti olevansa liikkeellä todella haastavilla markkinoilla - etenkin jos kuvaan kuuluu lapsia.

Ikävää on se, että näitä Hännikäisen kuvailemia puutteessa olevia ei-pelimiehiä kyllä riittäisi, mutta he eivät laatunaisille taas kelpaa. Olemme siis tilanteessa, jossa kaikki muut sinkut paitsi alfaurokset ja nuoret bileprinsessat jäävät ilman.

Kaikkein ikävin ilmiö on kuitenkin se trendi, että yhä useammin (myös omassa tuttavapiirissä) alfauros ja nuori bileprinsessa löytävät toisensa silloin, kun alfauroksen vaimo on raskaana tai vastasynnyttänyt. En lähde tätä ilmiötä analysoimaan, koska en kykene sitä ymmärtämään millään tasolla. Mitään onnellista niistä kuvioista ei joka tapauksessa tunnu tulevan kellekään ja siitäkin olen Hännikäisen kanssa samaa mieltä, että sen sijaan että varatut isä-alfaurokset metsästävät baareissa ja vievät sinkkumiehiltä loputkin naiset, he voisivat pysyä kotona edes äitiysloman ajan.

Ja vielä naisnäkökulmaa Hännikäisen pelimies-havaintoihin: naiset eivät mielestäni välitä niinkään ulkonäöstä, mutta kylläkin supliikista. Jos miehellä riittää supliikkia, hänellä riittää vientiä, oli ulkonäkö melkein mikä tahansa. Jos taas supliikki puuttuu, aika kivankin näköinen ja laatuinen mies voi jäädä ilman. Sad but true. Jos miehellä ei ole ulkonäköä eikä supliikkia, tilanne on epätoivoinen. Toisaalta en tiedä onko ruman ja ujon sinkkunaisen tilanne sitten sen parempi?? Maaseudun tilanteesta en ala edes puhua - onneksi on keksitty Maajussille morsian.

Mitä tälle kaikelle nyt sitten voisi tehdä? En tiedä. Järjestää supliikkikursseja nörteille? Mutta koska naiset pitävät myös kirjallisesti verbaalisista miehistä, Hännikäisen oma tilanne on ilmeisesti korjaantunut kirjan julkaisun jälkeen. Nörtit, kirjoittakaa kirja!

Kommentit

Katja sanoi…
Hahahhaa! ;D Go Ines, hvyä analyysi. Mä ajattelin perustaa Facebook-ryhmän: voisko joku nyt vaan antaa tolle Hännikäiselle?
Anonyymi sanoi…
Tuo on kyllä oikeasti aika hankala teos. Pitäisi lukea varmaan ihan vaan sen takia, ettei perustaisi mielipidettään (sellainen kun pitäisi kai kuitenkin olla?) vain kirjasta heränneeseen keskusteluun/kirjoitteluun (luulen, että esim. se bordelliasia on noussut ihan liian suureen osaan)... Mutta kun ei välttämättä kyseinen opus muuten kauheasti kiinnostaisi? Mitä tehdä, mitä tehdä? Hmm.

Sitä paitsi, minä olen kyllä ollut aina kiinnostuneempi niistä nörteistä kuin pelimiehistä, tosin en naisvihaisista ja katkerista... mutta ehkäpä olisin ollutkin liian nörtti tuolle Hännikäiselle? :D
Ina sanoi…
Tässä muuten sietäisi olla Hännikäisenkin käsi sydämellä - kelpaako hänelle itselleen muut kuin ne kimmastuttavat bileprinsessat ja baari-queenit?? ;) Luulisi lukupiireistä tai kirjastoista nyt jotain löytyneen, kirjailijamiehelle sentään..

Mulla on sama ristiriita; pitäisi varmaan lukea, mutta kun on muutakin luettavaa - ja siitäpä syystä kritisoinkin enemmän typerää bordelliin keskittynyttä mediakeskustelua kuin Hännikäisen kirjaa.

Mama: Hännikäisen facebook-ryhmä ei ois huono! Voisit siitä hyvästä vaikka saada siltä - kirjan! ;)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Päivä työssäni: kurkistus Leïla Slimanin kulisseihin