Vielä ehtii kirjahtaa

No niin. Olen saanut viimeisetkin kirjat uuteen kotiin ja kirjahyllyyn ja joutunut tekemään traagisen päätöksen, jolta ei ole paluuta: laitoin kirjoja kahteen riviin. :-/ Tiedän, hirveää ja anteeksiantamatonta - kuka niitä sieltä takarivistä näkee, ei kukaan. Huonona puolusteluna kerrottakoon, että takariviin päätyi esim. Kahlil Gibran (ei kertaakaan avattu ylppäreiden jälkeen), kaikki ne kirjat, jotka on aloitettu ja joihin ei ole aikeita palata tällä vuosikymmenellä sekä rivi opiskeluaikojen oppikirjoja, esim. Kirjallisuus ja feminismi.

Seuraavaan kotiin tulee kirjasto. Saman tuskallisen inventaarion parissa löysin tosin mahtavia kirja-helmiä, jotka olen ehtinyt unohtaa - aion palata näihin tammikuussa ja ottaa esittelyyn myös suosikkiklassikoitani.

Kirjahdukseen on tullut mainioita ehdotuksia, mutta niin maltillisesti, että aion julkaista ne kaikki. Listalta löytyy tietokirjoja ja lastenkirjoja ja ennen kaikkea teoksia, joista en ole koskaan kuullutkaan, mutta jotka on pakko hankkia - mainiota! Hauskaa, että myös miehet ovat innostuneet antamaan ehdotuksia! Tänään ehtii vielä ehdotella, julkaisen listan ensi viikolla ja pistän palkintokirjat pakettiin arvonnan voittajille jouluksi.

Kommentit

isopeikko sanoi…
Tuntuisiko pahalta lahjoittaa kirjoja paikalliseen kirjastoon? Kirjat näet tykkäävät kun niitä luetaan :)
Katja sanoi…
"Ottaako kirjastot vastaan kirjoja" on ehkä elämää tyhmempi kysymys mutta kysyn silti. Siis sellaista hyväkuntoista kirjaa, jota eivät divarit huoli voi tarjota kirjastoon?
Ina sanoi…
Päinvastoin - tämä on tuhannen taalan kysymys,
hyvä kun otitte esiin - joudun nimittäin vastamaan tähän säännöllisesti työn puolesta!

Vastaus kuuluu: eivät ota. Selitys tähän on pitkä ja moninainen, mutta isohkona haasteena on yksinkertaisesti logistiikka: valtaosalla kirjastoista ei ole riittävästi tilaa ja vanhoista kirjoista (joita kukaan ei enää lainaa vaikka hyviä kirjoja olisivatkin) joudutaan hankkiutumaan säännöllisesti eroon.

Muitakin syitä on, mutta tämä on mun kuuleman mukaan suurin pointti - sitten tietysti tulee se kysymys, kuka valvoisi mitä kirjoja otetaan, missä kunnossa ne ovat jne... Tästäkin on aina välillä keskusteltu voisiko kirjastossa sen sijaan järjestää kirjojen kierrätystä jotenkin, mutta kuten sanottu: tila ja henkilökunnan aikapula ovat aika hankalia kysymyksiä.

Kirjastotkin siis taistelevat saman kirjatulvan kanssa kuin me muutkin - miten saada kaikki uutuudet ja kiinnostavat kirjat ensin hankittua onnettoman pienillä budjeteilla js saada ne vielä mahtumaan onnettoman pieniin tiloihin.. (ei onneksi kaikkien kirjastojen ongelma, valtaosan kuitenkin).

Mutta joo: ehkä pystyn jossain vaiheessa kärräämään jonkun satsin alakerran divariin (vaarallista asua divarin yläkerrassa!!), mutta siihen taitaa mennä vielä pari vuotta, kirjoista luopuminen on aika mission impossible jostain syystä.

Sen sijaan ilahdutin itseäni ja täysiä kirjahyllyjä tänään ostamalla Kirjahdus-palkintokirjojen lisäksi vahingossa 5 kirjaa joulun lukulomalle (niiden viiden ennestään lukemista odottavan lisäksi siis). :-/ Luulin harrastavani lomalla jotain muutakin kuin lukemista, mutta ilmeisesti en.

Tällekin on varmaan joku diagnoosi olemassa.
Anonyymi sanoi…
Kyllä toiset kirjastot ottavat lahjoituskirjoja vastaan. Kirjan pitää olla siisti ja hyväkuntoinen ja sellainen, että sen arvellaan menevän lainaan. Kannattaa kysyä omasta kirjastostaan, kunnittain asiassa on varmaan eroja.

Olen nähnyt kirjastossa tuo ja vie -kärryn, johon asiakkaat voivat tuoda omia kirjojaan, ottaa omakseen jonkun toisen tuoman maksutta. Kirjaston panostus on vain kärry ja kärrylle osoitettu paikka. Minusta kannatettava idea.

Hyvää ja ansaittua joulu- ja lukulomaa!
Ina sanoi…
Moi vielä,
hyvä tarkennus Tuimalta, kiitos! Kyllä vaan, tätä pienimuotoista tuo ja vie -toimintaa on joissain paikoissa (olen itsekin joskus tuonut ja vienyt) ja siitä aktiivisesti keskustellaan, mutta on kovin kirjastokohtaista toimintaa.

Eli täsmennys Maman kysymykseen: jos kirja on sellainen, että se ei kelpaa divariin niin luultavasti se ei kyllä kelpaa kirjastoonkaan - Tuiman pointti siitä, että "arvellaan menevän lainaan" on se avainasia. Kirjastot eivät siis ole hylättyjen kirjojen varastoja, mutta jos on lahjoitusintoa, kannattaa kysyä omasta kirjastosta! Mun takarivin kirjat eivät valitettavasti tähän tarkoitukseen kelpaa... ;)

Joululomaa! :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Päivä työssäni: kurkistus Leïla Slimanin kulisseihin