Unohtakaa Guggenheim, nyt tarvitaan Junibacken!

Minne ulkomaiset turisti-lapsiperheet menevät Helsingissä päiväreissulla? En kyllä tiedä. Tukholmassa ne menevät tietenkin Junibackeniin.

Niin menemme mekin, kun kaikkia kyllästyttää ja tarvitaan jotain takuuviihdykettä. Kaikkihan tietävät mistä on kyse, mutta jos ette tiedä, niin Junibacken on luultavasti hienointa, mitä lastenkirjojen ympärille on ikinä rakennettu. En ainakaan ihan heti keksi parempaa.

Kyseessä on siis eräänlainen sisähuvipuisto, joka perustuu Astrid Lindgrenin kirjoille ja hahmoille, mutta sen lisäksi siellä esitellään hauskasti ja lapsia kiinnostavasti muitakin lastenkirjoja erilaisten leikkipaikkojen avulla.

Vaahteramäen Eemeli tapasi Peppi Pitkätossun.


Se on niin hieno, että melkein sekoan. Sieltä löytyy mm. Peppi Pitkätossun talo (jossa lapsemme voisivat kiipeillä ja tutkia paikkoja koko päivän), tällä hetkellä pieni Muumimaailma (jossa lapsemme voisivat pyöriä ja riehua koko päivän), mahtava kirja- ja lelukauppa (jossa äiti voisi pyöriä ja tuhlata rahaa koko päivän), hyvä lapsiravintola (jossa ei haittaa, että lapset riehuvat ja sotkevat ruualla) ja  kaikkein upeimpana satujuna, joka kulkee Astrid Lindgrenin satumaailman läpi suomenkielisellä selostuksella. 

Teksti on viimeinen, jonka Lindgren ehti kirjoittaa. En ole missään muualla nähnyt, että molemmat lapset istuvat hipihiljaa ja hiiskumatta koko hiton junamatkan ajan. Helt otroligt! Niin jännä ja hyvin tehty se on, tosin myös hiukan pelottava, kuten Lindgrenin monet kirjatkin ovat. Tuttujen lapsi oli pelännyt kovasti, joten kannattaa harkita sinne menemistä lapsen iän ja herkkyyden mukaan. Meillä se on käyty läpi jo kaksi kertaa, ja yhtä hartaan hiljaisuuden vallitessa.

Junibackenin oma mini-Muumimaailma.




Tämä voisi toimia myös olohuoneessa.

Joko uskotte, että Junibacken on mahtava? Olen niin kateellinen ruotsalaisille, jotka osaavat tehdä kaiken tällaisen täydellisesti, että jos olisin miljonääri, rakentaisin välittömästi vastaavan suomalaisiin lastenkirjoihin perustuvan huvipuiston Helsingin keskustaan esim. keskustakirjaston viereen (Helsinki-keskeisyys siksi, että sinne valtaosa ulkomaisista päiväturisteista ymmärtääkseni tulee. Sitä paitsi Tampereella on Hakkaraisen talo ja Naantalissa Muumimaailma. Helsingissä ei ole mitään. Jos siellä olisi oma Junibacken, mekin kävisimme keskustassa useammin.)

Jos emme voi saada Guggenheimia, niin emmekö voisi saada oman Junibackenin? Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuus ei jää mitenkään jälkeen ruotsalaisista - Muumien lisäksi meillä on tietysti Mauri Kunnaksen Koiramäet, Nopoloiden Risto Räppääjät, Salla Simukan jo maailmankuulut Lumikit jne jne. Hienojen kirjojen ja hahmojen lista on loputon. Mitä kaikkea niistä voisi tehdä! Ja maksaisi vähemmän kuin Guggenheim. 

En ihmettelisi, vaikka Junibacken pyörisi suht kannattavasti sisäänpääsytuloilla, ravintolalla ja kirjakaupalla, niin täynnä turisteja se on koko ajan.

Miksi tätä ei ole tehty jo?

Täällä on kala. Kala!



Kommentit

Anonyymi sanoi…
Olen täsmälleen samaa mieltä! Junibacken on ihana! Hankkisin heti kantiskortin (sekä itselleni että lapselleni), jos sellainen Suomi-versio tännne saataisiin.

Mutta yksi pieni korjaus vaan, ettei joku turhaan etsi, eli Herra Hakkaraisen talo on Sastamalan Vammalassa (ei Tampereella).
ninna_a sanoi…
Siis se on teemapuisto! En ole koskaan käynyt Junibackenissa :) mutta olen käynyt teemapuistoissa muualla maailmassa ja tosiaan kaivannut sellaista Suomeen - tai Helsinkiin. Linnanmäki on lähinnä hytkytystä - eikä siinä mitään vikaa - mutta kun se on sitä PELKÄSTÄÄN. Lisäksi se ei ole kauhean tyylikäs, vaikka ihan söpö ja silmä on tottunut.
Anna K sanoi…
Olen niin samaa mieltä! Tosin Helsingissä on kaupunginmuseon Lasten kaupunki, joka on vähän kuin Junibacken. Lisäksi Sörnäisissä on joku toinen, mutten muista nimeä enkä kyllä ole käynytkään.
Anna K sanoi…
Olen niin samaa mieltä! Tosin Helsingissä on kaupunginmuseon Lasten kaupunki, joka on vähän kuin Junibacken. Lisäksi Sörnäisissä on joku toinen, mutten muista nimeä enkä kyllä ole käynytkään.
Ina sanoi…
Sori, tietenkin Vammalassa eikä Tampereella, en ole itse päässyt käymään siellä vielä, joten muistin väärin. Lintsit ja eläintarhat on ok, mutta turistien kannalta vähän kaukana eivätkä toimi yhtä hyvin ympäri vuoden ja myös loskakaudella - ylipäänsä koko Skansen museoineen ja lasten huvipaikkoineen on kateutta herättävä konsepti. Mutta eikö nyt keskustakirjaston kainaloon nimenomaan tarvittaisi tällainen lastenkirjallisuuden ylistyspaikka - ihan suomalaisillekin lapsiperheille. Ostettiin kaupasta suomenkielisiä lastenkirjoja, siellä myydään kirjoja kaikilla mahdollisilla kielillä. Tähän nyt joku kansanliike vaan kotimaisten lastenkirjojen puolesta! :)
Taikamatka sanoi…
Hei!
Kuulostaa mahtavalta idealta! Laita joku aloite tästä vireille, olisi varmasti kävijöitä.
Ina sanoi…
No tätä täytyy nyt alkaa ihan tosissaan viritellä, kun hetken mietin, että kenen piinaamisesta täytyy aloittaa...
Pasi Eskelinen sanoi…
Heippa!
Luin kirjoituksen ja totesin, että mainio ajatus!
Jaoin (luvatta tietenkin) kirjoituksesi Facebookissa Lisää Kaupunkia Helsinkiin -ryhmään
ja siellä ajatus tuntuu myös herättävän ihastusta!
Tatu sanoi…
Kickstarteria pystyyn jo älkääkä siinä vain höpöttäkö.
Aino Heikkinen sanoi…
Heippa! Jaoin myöskin kirjoituksesi Skidit Festarit sivulle: https://www.facebook.com/SkiditFestarit/posts/1469575446389763?notif_t=like&notif_id=1473690997285667. Järjestämme kaikenlaisia lastentapahtumia. Pitäisikö edistää asiaa?
Ina sanoi…
No pitäisi!! Kiitos kaikille innostuneille - meilini on inawestman@gmail.com, sinne voi laittaa viestiä, jos on ihan konkreettisia ehdotuksia miten edetään! Itselläni on kontakteja kirja-alaan, mutta sehän ei millään riitä. Onpa hauskaa, että tämä herätti kiinnostusta, olen ihan yllättynyt!
Joonas sanoi…
Tampereellahan tosin tietenkin on jo myös Muumilaakso ja Koiramäki.
Ina sanoi…
No sepä se - muualla on vaikka mitä, mutta Helsingissä kovin vähän. ;) Siis nimenomaan Tukholmaan verrattuna, tai jos ajatellaan Köpiksen keskustassa olevaa Tivolia. Eihän meillä ole keskustassa edes Angry Birds -puistoa, joka olisi sekin jo ihan hyvä juttu.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita