Kaikki, mikä jäi lukematta

Olen palannut sairastamasta töihin, eikä ole sitten paljon muuta tarvinnut tehdäkään. Työpöydällä odotti työmatkalukemistoon ehdoton hitti: KirjaIN-lehden vuosikertapokkari.

Veikkaan, että olette suht Hoo Moilasena ja se on sääli. Kirjallisuuden vuosikertapokkarissa on pari virkistävintä kirjallisuusartikkelia aikoihin ja sen lisäksi viime vuoden sadan kiinnostavimman kirjan lyhyet arviot. Kaikki tämä 10 euroa (enkä saa tästä mainoksesta mitään).

Toimittaja Karo Hämäläinen pöllyttää artikkelissaan "Finlandian anatomia" instituutiota nimeltä Finlandia-palkinto niin, ettei yhtäkään tabua unohdeta palkintoraadista ja esikoiskirjakiintiöstä katkeriin kirjailijoihin. Nauratti. Hämäläinen ei tyydy vain paljastamaan totuutta vaan kertoo lisäksi, miten Finlandia-kirja kirjoitetaan ja miten palkintosääntöjä voisi muuttaa niin, että päästään jokavuotisesta ininästä. Lyhyt sitaatti säännöstä, jonka mukaan huumorikirja ei voi voittaa:

"(--) humoristin saa asettaa ehdolle vasta, kun hän ei enää naurata. Esimerkiksi Daniel Katz.
Poikkeus 2: Kari Hotakainen.
Huomautus. Koominen vire sallitaan, jos sen yhteyteen voidaan liittää laatusana 'lämmin'."

Lopussa on vielä paljastavat Finlandia-tilastot, jotka kertovat sukupuolijakauman lisäksi esim. sen, kuka voitti ekan Finlandian vuonna 1984? No Erno Paasilinna tietysti. Yhdenkään pienkustantajan teos ei ole muuten päässyt koskaan ehdokkuudesta palkintopallille asti. Ennustan muutosta tähän.

Muissa jutuissa pohditaan mm. pienkustantamoiden menestystä (no, ainakin lukumäärässä) ja Tervon vessahuumoria Koljatissa. Aika pirteää.

Viime vuoden sadan kirjan poiminnat on tehty mielivaltaisesti, mutta kaikista genreistä sarjakuvia ja runoja unohtamatta.

Luulin jotain viime vuonna lukeneeni, mutta en sitten näemmä kuitenkaan. Häpeälamaannus iskee joka kolmannen kirjan kohdalla, mutta lohduttaudun lukemalla kirjojen arviot. Tiedänpähän, mitä niistä on syytä olla mieltä - jos joku nyt vielä tänä vuonna keksii puhua viime vuoden kirjoista.

Ymmärtääkseni pokkaria saa ostaa kaupoista ja kioskeistakin, mutta voi sen tilata netistäkin.

Se Uuni nyt pitäisi ainakin lukea.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
On siellä sarjakuvista ja runoistakin arvioita - ei siis lukuun ottamatta vaan unohtamatta? t. Ville H.
Ina sanoi…
Hirveä ajatusmoka - tietysti piti kirjoittaa "unohtamatta" eikä "lukuun ottamatta"! Kiitos Ville!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Zimbabwe saaristossa: Petina Gappah

Paluu menneisyyteen

Päivä työssäni: kurkistus Leïla Slimanin kulisseihin