Viisastelua pukin konttiin



Kuittaan syksyn blogiunohduksia joululahjavinkkeinä. Kaksi kirjaa on oman kustantamon, mutta suosittelen, koska olen ostanut niitä itse lahjoiksi (siinä meni pukin yllätykset taas..). Kaikki kolme ovat tietokirjoja, koska ne ovat loistavia lahjoja - kaunokirjallisuutta on vaikeampi ostaa, jos ei ole toisen kirjamausta ihan varma. Tässä kolme kirjaa kohderyhmä-luokittelulla.

Kenelle: Siskolle, tädille tai ystävälle, joka kaipaa elämään rauhaa ja viisautta ja on vähän itäänpäin kallellaan. (Lue: lievästi hörhö)

Mikä: Yu Dan: "Kiinan viisauden sydän. Mitä Konfutse nyt sanoisi?"

Ihana lahjakirja - kauniit itämaiset kuvat, helppolukuinen, mutta ah silti niin viisas kirja! Kiinan myydyin tietokirja (kevyet 10 miljoonaa kpl) ja kaiken lisäksi nuorehkon naisproffan kirjoittama. Yu Dan on Kiinassa huikean menestyksen saavuttanut mediapersoona, joka on yksinkertaisesti tuonut Konfutsen oppeja nykypäivään. Mikään väitöskirja tämä ei ole enkä suosittele itämaisen filosofian suurtuntijoille, jotka luultavasti tuhahtelevat sisällölle.

Itselleni konfutselaisuus oli kuitenkin uutta ja ihanan simppeliä: kirja oli nopealukuinen, mutta jaksoin taas kerran innostua siitä, että vanhat totuudet ja opit onnesta ovat yksinkertaisia. Kirja käsittelee kaikki elämän keskeiset puolet työstä ihmissuhteisiin. Pidin myös siitä, että konfutselaisuus on kohtuuden ja rajojen vetämisen oppia - aina ei pidä kääntää toista poskea, vaan hyvä palkitaan hyvällä, paha oikeudenmukaisuudella. Suosittelen muutenkin tutustumista Kiinan valtafilosofiaan ennen kuin Kiina tulee ja jyrää meidät. Voisin paasata tästä loputtomiin, mutta teen sen joskus toiste. ;)


Kenelle: Veljelle, teinipojalle, miehelle tai ystävälle, joka ei ole kovin innostunut lukemisesta, mutta jota kiinnostaa kaikki outo (no ketäpä ei).

Mikä: Jani Kaaro: "Kaiken oudon ensyklopedia".

Tämä kirja on lupauksensa mukaan outo. Palkittu tiedetoimittaja Jani Kaaro on koonnut yhteen kirjaan tieteellisen objektiivisesti kaikki oudot ja yliluonnollisesti ilmiöt. Siis esim. humanoidit, skientologian, Graalin maljan ja ihmissudet. Yksi lemppareistani on henkiäänitys: 1950-luvun muoti-ilmiö, jossa äänitettiin kuolleiden henkien puhetta ja äännähtelyjä nauhalle.

Kirjan hauskuus syntyy siitä, että outoja ilmiöitä ei arvoteta mitenkään - kerrotaan vain, minkä sortin yrittäjää maailmaan on mahtunut tuhansien vuosien aikana. Ja onhan niitä. Muista katsoa hakusana "Kaaro Jani". ;) Alkaa näin: "Kaaroa ei varsinaisesti tunneta mistään, mutta hänen ansioihinsa voidaan lukea pitkä ura tiedetoimittajana ---." Lopuksi paljastuu, miksi koko kirja on tehty: Kaarolle selvisi, ettei koskaan pääsisi itse tietosanakirjaan, ellei pestaudu sellaisen toimittajaksi ja sujauta itseään salaa sekaan. Suht outoa.



Ja vielä yksi:

Kenelle:
Isälle tai äidille, joka on kiinnostunut filosofiasta eikä kuolema kauhistuta liikaa, vaan ehkä jopa kiinnostaa. (Lue: ateismi suositeltavaa)

Mikä: Kari Enqvist: "Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat".

Kari Enqvist on kosmologian professori ja tarkastelee elämän ja kuoleman kysymyksiä luonnontieteilijänä. Nimi on pelottava, mutta äitini piti tätä vuoden parhaana tietokirjana, itse olen ehtinyt lukea vasta osan. Aihe tuntui itselleni vielä vähän etäiseltä ja hurjalta, joten oletan, että lukukokemus paranee iän tuomasta viisaudesta.

Enqvist kirjoittaa joka tapauksessa vetävästi ja henkilökohtaisesti vaikeista aiheista, kuten vanhempien kuolemasta. Ateismista huolimatta Enqvist on kiinnostunut uskonnosta ja suhtautuu siihen myötämielisesti. Jotain näissä kosmologeissa on: mitä enemmän heidän kirjojaan luen, sitä syvemmin olen sitä mieltä, että universumin tutkailusta kasvaa syvä viisaus. ;)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juha Itkonen: Huolimattomia unelmia

Luku, jossa päästään narsistisen itsetutkiskelun kautta lopulta huonojen kirjojen kisaan

Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita