Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on elokuu, 2012.

Kirjailija sanoo sen paremmin

No kuulkaa. Kirjailija Elina Hirvonen kiteyttää Hesarin kolumnissaan tänään sen, mitä itsekin ajattelen ja vieläpä Ala-Harjan kollegana. Lukekaa, jos voitte - Hirvosen tärkeä pointti on myös se, että kirja syntyy aina lukijan päässä ja jokainen tarkastelee tätäkin asiaa omasta näkökulmastaan. Lisäksi kyse on Ala-Harjojen perheen sisäisestä asiasta, joka ei oikeastaan kuuluisi muille. Samaa mieltä. Ja kun olen oikein rehellinen, taitaa olla niin, että itselleni olisi vaikeaa lukea tällä hetkellä pienen lapsen leukemiasta ahdistumatta kohtuuttomasti, tästä kohusta riippumatta.

Sananen Ala-Harja -Gatesta

Hämmästyttää ja kummastuttaa tämän syksyn kuuma kirjallinen keskustelu siitä, saiko kirjailija Riikka Ala-Harja käyttää siskonlapsensa leukemiaa materiaalinaan fiktiivisessä romaanissa vastoin sisarensa perheen tahtoa (iso juttu viikonlopun Hesarissa - sisar haluaisi kirjailijoille eettiset säännöt casen pohjalta. Niitä hän tuskin saa, mutta välirikon sisarensa kanssa kylläkin). Tietenkin sai. En tajua, mitä mesoamista asiassa edes on: ei tällä ole mitään tekemistä tekijänoikeuksien kanssa, kun kyse on fiktiosta. Kuka omistaa kenen kokemukset fiktiossa, täysin järjetön kysymyskin. Koko keskustelu on mielestäni ihan harhateillä. Kysymys on puhtaasti moraalinen, ja siinä ainakin itselläni on vähän enemmänkin pohdittavaa. Osaan samaistua tilanteeseen tätinä ja nimenomaan tätinä ymmärrykseni kirjailijaa kohtaan päättyy: jos sisarenlapseni sairastuisivat syöpään, en voisi kuvitella tekeväni mitään, mikä loukkaisi heitä ennestään järkyttävän tilanteen keskellä, vaikka olisin mielestäni

Päivää.

Kävinpä kesälomalla, kuten varmaan huomasitte. Siinä välissä oli vähän haipakkaa, mm. salahäät (omat), kesämökin rakennus saareen (ei omin käsin mutta kuitenkin), vähän matkustelua (Kroatiaan, suosittelen!) sekä tietenkin jossain välissä myös pikkusen lapsenhoitoa (neljä hammasta, ryömintää, konttausta, kaikkea sellasta pientä). Ja luin viisi kirjaa - romaaneja! Olivat kovasti hyviä ja kovasti olisi hinkua niistä kirjoittaa: syyskaudella aloitan uusia kirjoitusprojekteja uudenlaisten lastenhoitokuvioiden avustuksella, joten tulin alentamaan bloggauskynnystä tällä "elossa" -ilmoituksella. Kaiken kaikkiaan voisi silti summata, että tämä vaikuttaa siltä vuodelta, jolloin lukutoukka on keskittynyt elämään lukemisen sijaan. ;) Hyvä niinkin. Toivottavasti sielläkin on vielä joku, palaan viimeistään syyskuun alussa!